Links

Nomadland

Wat is er deze week bij andere media te lezen, zien en luisteren? Sight & Sound gaat in gesprek met Chloé Zhao, regisseur van Oscarfavoriet Nomadland.

Zwerven door Amerika
Afgelopen zondag won Nomadland, een film over nomaden op leeftijd, vier belangrijke Bafta’s, waaronder die voor Beste film. De Amerikaanse roadmovie met Frances McDormand in de hoofdrol is eveneens de grote favoriet voor de Oscars over twee weken. Sight & Sound ging in gesprek met regisseur Chloé Zhao: “Ik maak geen films om mensen ergens van te overtuigen. Ik maak films om een karakter of een manier van leven te portretteren. Mensen kunnen daar vanuit hun eigen bril naar kijken en er hun eigen mening over vormen. En daar kunnen we dan een gesprek over voeren. Dat is de kracht van cinema.”
Sight & Sound

Een waarschuwing bij trigger warnings
Trigger warnings zijn al jaren controversieel. Zijn het nuttige meldingen om onnodig psychologisch leed te voorkomen, of bieden ze een vals gevoel van veiligheid aan een hypergevoelige generatie? Deze discussie wordt vaak langs politiek-ideologische lijnen gevoerd. Los daarvan kun je ook de pragmatische vraag stellen: werken trigger warnings? Verschillende onderzoeken zetten daar vraagtekens bij. Soms lijkt de trigger warning zelfs averechts te werken.
de Volkskrant

 

De vele vertolkingen van prins Philip
De op 99-jarige leeftijd overleden prins Philip is vaak vertolkt in films en televisieseries. Afgelopen jaren natuurlijk nog door Matt Smith en Tobias Menzies als respectievelijk de jongere en al iets oudere prins in hitserie The Crown. Toch wisten al deze acteurs, Smith en Menzies incluis, niet de essentie van Philip te vangen, zegt biograaf Ingrid Seward. Daarvoor was de man te geheimzinnig. In de New York Times neemt ze een aantal vertolkingen onder de loep.
New York Times

Zoek de verschillen
Waar superheldenepos Justice League (Zack Snyder) in 2017 door fans en critici werd neergesabeld, daar wordt de nieuwe vier uur durende director’s cut wel goed ontvangen. Filmmaker Thomas Flight belicht in dit video-essay de verschillen.
YouTube

Een ode aan imperfectie
Bridget Jones’s Diary (Sharon Maguire, 2001) is twintig geworden. The Guardian ontleedt de charme van ‘one of the all-time classic British comedies.’
The Guardian