IFFR 2021 opent met Riders of Justice

Riders of Justice

De vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam, dat in twee delen zal plaatsvinden, opent op 1 februari 2021 met Riders of Justice van festivalveteraan Thomas Anders Jensen. Gisteren werd de line-up bekend gemaakt van het eerste deel van de jubileumeditie. De competities staan hierin centraal.

Riders of Justice is een zwarte tragikomedie over een militair die huiswaarts keert nadat zijn vrouw is omgekomen in een treinongeluk. Maar dan duiken drie vreemde snuiters op die beweren dat het moord moet zijn geweest. Riders of Justice maakt deel uit van de Limelight-sectie, die in totaal dertien films omvat. Limelight presenteert voorpremières van cinematografische hoogtepunten, zoals de wereldpremières van Mitra van Kaweh Modiri en Dead & Beautiful van David Verbeek.

Het eerste deel van de jubileumeditie, die duurt van 1 tot en met 7 februari, bestaat verder uit competitieprogramma’s. De belangrijkste daarvan is de Tiger Competition. Deze competitie voor opkomend talent bevat dit jaar meer titels dan ooit, zestien in totaal, waarvan maar liefst veertien wereldpremières. Drie daarvan zullen in de prijzen vallen: één keer €40.000 en twee keer €10.000. Tim Leyendekker dingt met Feast als enige Nederlanders mee naar de hoofdprijs.

De Big Screen Competition telt dit jaar vijftien titels, die afkomstig zijn van alle continenten behalve Afrika. Deze films slaan een brug tussen populaire, klassieke en arthousecinema. De VPRO Big Screen Award wordt toegekend door een publieksjury. De winnaar krijgt een gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en wordt uitgezonden door VPRO en NPO. Daarnaast is er een geldprijs van €30.000 die wordt verdeeld tussen filmmaker en distributeur.

Voor de Ammodo Tiger Short Competition zijn 22 korte films geselecteerd. Hiervan zijn tien wereldpremières, acht internationale premières en twee Europese premières. De drie beste worden onderscheiden met een Ammodo Tiger Short Award ter waarde van €5000.

In het IFFR Talks-programma zijn de eerste vier Big Talks aangekondigd. De eerste gesprekpartner is Kelly Reichardt, die dit jaar de Robby Müller Award krijgt en wiens nieuwe film, First Cow, wordt vertoond in Limelight. De tweede gast is filmmaker/kunstenaar Lemohang Jeremiah Mosese, lid van de Tiger-jury. Filmmaker Benoît Jacquot en actrice Charlotte Gainsbourg praten met elkaar ter gelegenheid van de première van Suzanna Andler. En filmmaker Dea Kulumbegashvili en componist Nicolás Jaar bespreken hun samenwerking voor de filmscore van Beginning.