Geen concur­ren­tie maar samen­werk­ing vier grote herfst­festivals

Ammonite

De concurrentie tussen de vier grote herfstfestivals – Venetië, New York, Telluride en Toronto (TIFF) – is doorgaans moordend. In de strijd om de grootste premières werken de organisaties met strikte geheimhouding en exclusiviteitsbedingingen. Maar niet nu. De directeuren brachten deze week een gezamenlijke statement naar buiten waarin ze zeggen samen te gaan werken om de negatieve effecten van de coronacrisis het hoofd te bieden.

“De kunstvorm waar wij van houden is in gevaar”, is te lezen in de verklaring. “Onze eigen organisaties hebben te maken met ongeëvenaarde uitdagingen als het aankomt op ons werk en financiële zekerheid. De pandemie heeft ons allemaal verrast terwijl we in voorbereiding waren voor het grootste evenement van het jaar. We wisten dat we ons moesten aanpassen. We hebben besloten samen te werken op een manier die niet eerder is gezien.”

Wat die samenwerking precies inhoudt, wordt niet gepreciseerd. Wel dat de festivals informatie uitwisselen en constant in gesprek zijn. Het schijnt dat er al vanaf april regelmatig Zoom-gesprekken zijn geweest.

De programmering van de herfstfestivals zal dit jaar meer overlap bevatten dan gewoonlijk. Er is bijvoorbeeld al bekend dat Ammonite, de nieuwe film met Kate Winslet die ook is opgenomen in de ‘selectie’ van Cannes 2020, te zien zal zijn op zowel TIFF als Telluride. Opmerkelijk is wel dat Venetië, dat net als TIFF ongeveer vijftig films presenteert in plaats van de gebruikelijk driehonderd, geen enkele Cannes-film heeft geprogrammeerd – om in ieder geval binnen Europa een beetje exclusiviteit te houden.

Flink wat studio’s hebben opnames stil gelegd waardoor de aanvoer van nieuwe titels is gestokt. Het besluit van Netflix om voorlopig geen films in te zenden voor festivals speelt ook een rol. En dan zijn er natuurlijk ook de reisrestricties die de komst van buitenlandse pers en professionals verhinderen. Amerikanen mogen de EU niet in en kunnen dus niet naar Venetië, en Canada houdt de grenzen voorlopig nog helemaal dicht. Het is ook afwachten hoe de pandemie zich verder gaat ontwikkelen. Alle festivals hebben daarom ook al een hybride vorm in voorbereiding, waarbij een deel van het aanbod online te zien zal zijn.