Friesland in­ves­teert €2 miljoen in film­eco­systeem

Logo van New Noardic Wave

Goed nieuws uit Friesland: de provincie maakte gisteren bekend dat het in de komende beleidsperiode (2021-2024) stevig gaat investeren in de audiovisuele sector. In totaal is €2 miljoen uitgetrokken om het filmecosysteem in het noorden te verbeteren en versterken.

Met deze ondersteuning geeft Friesland een duidelijk signaal af. De provincie wil, vergelijkbaar met Limburg, zich verder ontwikkelen als aantrekkelijke locatie om films te maken. Structurele steun wordt toegekend aan vier organisaties die zich over de jaren al hebben bewezen als pijlers onder de infrastructuur: New Noardic Wave, het Noordelijk Film Festival, Filmhuis Slieker en het Media Arts Festival.

New Noardic Wave lanceert later dit jaar de film commission Screen Noord, die ook wordt ondersteund. In de komende periode gaat het platform, samen met Cinesud in Limburg en Playgrounds in Brabant, lobbyen voor meer evenwichtige verdeling van filmgeld over heel Nederland. Ook wordt er ingezet op de ontwikkeling van een Noordelijk Filmfonds.