Focus: Leve de kortfilm in Arnhem

The Windshield Wiper

Een aantal jaren geleden lanceerde Go Short Nijmegen het satellietfestival Go Short Arnhem. Dat beviel uitstekend, zodat het festival dit jaar zijn vierde editie beleeft. Te zien zijn de beste internationale kortfilms en een competitie met kortfilms van Gelderse makers.

Traditiegetrouw – als dat woord toepasselijk is na drie edities – trapt Go Short Arnhem op de avond voordat het festival losbarst af met ‘Off the Walls’, een kortefilmwandeling door de binnenstad van Arnhem, waarbij films geprojecteerd worden op gebouwen, kunstwerken en andere plekken die omgetoverd zijn tot filmscherm.

In de dagen erna zijn de voor een Oscar genomineerde films in de categorieën korte fictiefilm en korte animatiefilm van dit jaar te zien. Elke categorie telt vijf nominaties, waaronder de uiteindelijke winnaar. In de animatiecategorie was dat The Windshield Whiper (Alberto Mielgo). Daarin vraagt een man zich af wat liefde is, waarna hij met beelden van fasen in een liefdesrelatie een mogelijk antwoord krijgt. De winnaar in de categorie live-action was The Long Goodbye (Aneil Karia). In de aangrijpende film wordt een Aziatisch gezin in hun huis in Londen belegerd door extreem-rechtse demonstranten.

Dat Arnhem de modestad van Nederland is, wordt niet vergeten. ‘Feel Fine Fashion’ bevat een selectie van fashion shorts. En onder de titel ‘Eeuwige zomer’ vertoont het festival op het dak van Focus Filmtheater ‘de meest zomerse Go Short-klassiekers’. Ook kinderen worden niet vergeten. Voor hen is er het programma ‘Family Shorts’, een selectie van leuke kortfilms.

Van regionaal belang is de Gelders Kort Competitie, waarin veertien films strijden om het Gouden Hert, een vakjuryprijs van duizend euro. De films zijn onderverdeeld in drie categorieën: ‘Jezelf zijn’, ‘Hulp nodig’ en ‘Op zoek’.

In de Gelderland Film Meeting ten slotte delen filmprofessionals en experts hun kennis met lokale aspirant-filmmakers. De laagdrempelige en informele meeting eindigt met een filmmakersdiner.


Go Short Arnhem | 8 t/m 11 september | Diverse locaties, Arnhem