Tribeca Festival 2023, blog 2

Door haar lens

Smoking Tigers

Wie zaait, zal oogsten: diverse initiatieven van Tribeca Festival om meer vrouwelijk talent achter de camera te krijgen, wierpen op de festivaleditie van dit jaar hun vruchten af, signaleert Wilfred Okiche.

Het Tribeca Film Festival beschouwt zichzelf al geruime tijd als een gastvrije en stimulerende omgeving voor vrouwelijke filmmakers. Zo werd in 2013 de jaarlijkse Nora Ephron Award in het leven geroepen , goed voor $25.000 en bedoeld voor een vrouwelijke schrijver of regisseur die de geest van deze iconische filmmaker werkt.

Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan Gabriella A. Moses voor haar debuutfilm Boca Chica, een Dominicaans coming-of-age verhaal dat op Tribeca vertoond werd in het programma International Narrative (World Cinema).

De twaalfjarige Desi doet de dagelijkse boodschappen voor het strandrestaurant van haar familie op het eiland Boca Chica in de Dominicaanse Republiek. Haar droom is om een beroemd zangeres te worden en zij verafgoodt haar broer die het voor elkaar kreeg om aan het eiland te ontsnappen en zijn droom in New York City waar te maken. Als in het restaurant de bruiloft van een neef gevierd wordt, lopen de spanningen op en komen lang bewaarde familiegeheimen aan het licht.

Boca Chica

Moses groeide zelf op in New York als dochter van een Dominicaanse moeder. In haar film verweeft ze de nieuwsgierigheid van de outsider met de vertrouwdheid van de local. Het eiland Boca Chica is een favoriete bestemming voor toeristen die willen genieten van zon en zee. In de film worden de duistere kanten van die toeristische industrie belicht. De fetisjisering van de lokale bewoners door sensatiebeluste toeristen leidt ertoe dat lichamen worden gezien koopwaar, er is kindermisbruik en een bloeiende seksindustrie. Moses confronteert het publiek met hun eigen medeplichtigheid in dit soort praktijken.

Het coming-of-age drama Smoking Tigers van So Young Shelly Yo kreeg een speciale vermelding van de jury van de Nora Ephron Award. Daarnaast scoorde deze film tweemaal in andere categorieën: het won de prijzen voor beste scenario in een Amerikaanse speelfilm en de prijs voor beste hoofdrolspeelster ging naar Ji-Young Yoo. Vorig jaar ontving Smoking Tigers al een miljoen dollar aan productiefondsen als winnaar van de Untold Stories-competitie, een inclusief filmprogramma dat gesponsord wordt door AT&T.

Het gaat in deze film om de ervaring van de zestienjarige Hayoung (Yoo), die heftig beïnvloed wordt door de scheiding van haar ouders. Ondanks de stressvolle gezinssituatie wordt van Hayoung, dochter van eerste generatie Koreanen, nog steeds verwacht om uit te blinken op de eliteschool waar ze heen werd gestuurd zodat ze met goede cijfers door kon naar een topuniversiteit. Haar ouders hadden alle hoop op een betere toekomst in dit nieuwe land op haar gevestigd, maar dit blijkt teveel voor Hayoung.

De film is schitterend gefilmd en heeft perfecte muziek, en de angst en het egocentrisme van de tiener-in-crisis zijn meesterlijk vastgelegd. Yoo geeft Hayoung een onbevangen blik, maar de zelfverzekerde prestaties van de jonge actrice dragen deze film.

De typische tienerproblemen rond jongens, vriendschappen en hormonen wegen voor Hayoung even zwaar als waar ze thuis mee worstelt. Haar aanmatigende moeder en onvolwassen vader, en hun financiële problemen, zijn vooral factoren die Hayoungs relatie met haar leeftijdsgenoten bepalen. Een groot deel van de tijd lijkt ze op drift te zijn, maar echt inzicht komt door fouten te maken en ervan te leren. Dat is zowel de belofte als het gevaar van de adolescentie.

The Graduates

In 2018 nam Boca Chica-maker Gabriella A. Moses deel aan een ander Tribeca-programma ter ondersteuning van vrouwelijk talent: Through Her Lens. Dit door Chanel gefinancierde programma geeft financiële ondersteuning en artistieke ontwikkeling aan een opkomende groep getalenteerde vrouwelijke schrijvers en regisseurs. In 2019 won Hannah Peterson met haar pitch voor de kortfilm Champ en dit jaar werd haar speelfilmdebut The Graduates geselecteerd voor de US Narrative Competition.

Het voortreffelijke spel van hoofdrolspeelster Mina Sundwall helpt het verder wisselvallige The Graduates, die wel de prijs voor beste camerawerk won. Maar inhoudelijk zijn de gevolgen van een schietpartij op een school in een Amerikaans dorp niet helemaal logisch verbeeld. De film draait om een groep scholieren en hun leraren, die de schietpartij overleefd hebben. Een jaar later komt hun eindexamen in zicht en zien we hoe zij ieder op hun manier het trauma een plaats hebben gegeven.

Peterson vertelt het in een lome, realistische stijl. Ze blijft niet hangen in details maar geeft bijna terzijde hints naar wat er onder het oppervlak broedt. Ze richt zich voornamelijk op de dagelijkse gang van zaken in deze levens, terwijl haar personages het belangrijke werk doen dat hen uiteindelijk van verdriet naar genezing zal brengen.


Vertaling: Birgitta Feith.