Het nieuwe kijken #96

Kunst(matig)

Dall•E’s ‘A fashionable woman close-up directed by Wes Anderson’. Prompt: Ebele Wybenga

Ebele Wybenga bericht over wat hem opvalt op het kruisvlak van cinema en beeldcultuur.

Vorig jaar schreef ik al over de eerste versie van DALL•E, kunstmatige intelligentie die tekst omzet in plaatjes. Nu is er een nieuwe versie uit die krankzinnig veel meer kan. In een paar seconden genereert het systeem meerdere fotorealistische afbeeldingen in hoge resolutie, op basis van een beschrijvende zin als ‘een glas-in-lood raam met een hamburger en frietjes’. De software is nog niet publiek toegankelijk, maar ik had het geluk trial-toegang te krijgen, mede dankzij mijn vorige column.

Op Twitter is een kleine gemeenschap actief van mensen met vroege toegang die hun door AI tot afbeeldingen omgezette hersenspinsels delen. Omdat het vooral nerds zijn zie je veel plaatjes met robots en astronauten. Het Japanse account hardmaru is een van mijn favorieten: zijn invoer ‘Porsche origami’ leverde een schitterende foto op van een direct als Porsche herkenbare papieren auto.

Om van de uitnodiging voor mijn eigen kraamborrel iets bijzonders te maken vroeg ik DALL•E om ‘a Campari baby bottle in the style of a Morandi painting’. Het schilderij dat ik als resultaat kreeg bewijst dat hier échte scheppende kracht aan het werk is. Een kunstmatig visueel brein dat taal interpreteert, stijlen en concepten begrijpt en omzet in iets volkomen nieuws.

De Amerikaanse Cosmopolitan had een primeur met een door DALL•E ontworpen cover, van een astronaut met een catwalkloopje. ‘Meet the world’s first articifially intelligent magazine cover – it only took 20 seconds to make’ staat erop. In een begeleidend artikel maakt auteur Gloria Liu al een sprongetje naar de mogelijke betekenis voor cinema, ze noemt als voorbeeld de opdracht ‘a fashionable woman close up directed by Wes Anderson’. Ik heb het even ingevoerd: het resultaat zijn zes portretten van jonge vrouwen met een quirky uitstraling, waarvan de meeste een filmstill zouden kunnen zijn.

Het kan niet anders of deze techniek wordt in no time een dominante factor in de creatieve industrie. Google zit DALL•E al op de hielen met twee vergelijkbare technologieën: Imagen en Parti. De laatste kan zelfs afbeeldingen verzinnen met begrijpelijke teksten erin, iets waar DALL•E nog mee worstelt.

Voor wie bang is dat zulke kunstmatige intelligentie banen gaat kosten, alleen al onder fotografen en illustratoren, is er in ieder geval één troost. Je krijgt alleen een afbeelding met zeggingskracht of schoonheid als je invoeropdracht ergens op slaat. Op Twitter wordt al gespeculeerd over een nieuwe baan die hierdoor ontstaat: prompt designer.

Geschreven door Ebele Wybenga