Het nieuwe kijken #79

Musk en Kubrick

Op 31 mei dit jaar bracht Space X, de ruimte­vaart­onderneming van Elon Musk, voor het eerst astronauten naar het internationale ruimte­station ISS. Sinds de afschaffing van de Space Shuttle was dit de Amerikanen niet meer zelfstandig gelukt. Nu schakelt NASA het bedrijf van Musk in voor serieuze bemande ruimte­reizen.

Space X greep deze kans aan om het design van ruimtevaart een make-over te geven. Het interieur van de ruimtecapsule Dragon, de kegel op de top van de raket, is zo gelikt als dat van een concept car. Verdwenen zijn de honderden schakelaars, knopjes en controlelampjes. De astronauten hebben grote touchscreens voor zich, zoals in een Tesla. Het is onmogelijk om niet aan 2001: A Space Odyssey te denken, het science-fiction-meesterwerk van Stanley Kubrick uit 1968. De art direction van die klassieker heeft een enorme invloed gehad op Silicon Valley, je ziet voorlopers van iPads, FaceTime en Siri in de interfaces van de astronauten.

Naast de voorspellende kracht van het plot over de gevaren van kunstmatige intelligentie zit de tijdloze waarde van 2001 in het stijlvolle set design. 52 jaar na de première voelt het nog steeds als een geloofwaardige toekomst. Elon Musk is actief bezig om deze toekomst na te maken. Voor het ontwerp van de ruimtepakken van de Space X astronauten werd Hollywood-­kostuumdesigner Jose Fernandez gevraagd. Fernandez ontwierp eerder de pakken van Batman, Iron Man en Captain America. In plaats van een stijve glazen bol die doet denken aan een negentiende-eeuws duikpak hebben de astronauten nu Daft Punk-waardige helmen met een flexibele nek. De pakken zelf zijn bijna zo strak als die van een motorcoureur. Het ruimtepak van nu lijkt meer op de astronautenkleding uit 2001 dan op de ouderwetse pakken van NASA.

Hollywood bedenkt dus letterlijk hoe de mensheid eruit ziet in outer space. Bijzonder leuk om te kijken in dit verband is de 2001-parodie 2021: A SpaceX Odyssey, geproduceerd door CTRL SHIFT FACE. Ze hebben het gezicht van astronaut David in een beroemde scène kunstig vervangen door dat van Elon Musk. Een deep fake die de Kubrick-Musk cirkel rond maakt, mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie. “Open the pod bay doors, HAL“, vraagt Musk tevergeefs.

Geschreven door Ebele Wybenga