Het Nieuwe Kijken #77

Veni vidi quibi

Stel je voor dat onze smartphone ons enige scherm zou zijn. Hoe zou een streamingdienst er dan uitzien? Dit is het vertrekpunt geweest voor de nieuwe Amerikaanse entertainment-­app Quibi. Het is een soort Netflix speciaal voor kleine schermen, met een killer feature: het maakt niet uit of je je telefoon horizontaal of verticaal vasthoudt, de video vult áltijd het hele scherm. Dit betekent het einde van zwarte balken in beeld.

Ik heb Quibi uitgeprobeerd en moet bekennen: het voelt volkomen smooth en natuurlijk aan. Een van de nieuwe programma’s is een natuurdocumentaireserie gepresenteerd door Reese Witherspoon, die net als alles op Quibi is opgeknipt in afleveringen van tien minuten. Toen hierin een luipaard spectaculair over de savanne begon te rennen, kantelde ik zonder erbij na te denken mijn telefoon om de scène in landscape te zien.

In de verticale oriëntatie worden op de achtergrond harde keuzes gemaakt in de compositie. Als twee personages in gesprek zijn, zie je bijvoorbeeld alleen degene die praat. Draai je je telefoon, dan kijk je ineens naar een wijd shot in plaats van naar een close-up.

In plaats van nieuwe montages te maken van bestaande series en programma’s heeft Quibi, met miljarden dollars aan investeringen op zak, ervoor gekozen direct te beginnen met eigen series en programma’s, speciaal geproduceerd voor hun nieuwe formaat. Inclusief een kostbaar tableau aan beroemdheden.

Deze nieuwe app, speciaal ontworpen voor het kijken on the go, debuteerde precies in de maanden waarin de wereldbevolking moest thuisblijven. Korte momenten van verveling voor forenzen en scholieren, waarvoor de nieuwe app ideaal zou zijn, werden ineens weken van lethargie, die je toch eerder vult met Netflix.

Al snel verschenen de eerste berichten dat Quibi in de problemen zit, omdat de groei van het aantal gebruikers achterliep bij de bombastische verwachtingen. Het zou kunnen dat de hoge kosten van eigen producties het nieuwe platform de das omdoen.

Maar ik denk dat het kantelconcept zal voortleven. Het zou me niets verbazen als Netflix, Apple TV, Disney+ en NPO Start over een jaar net zo’n kijkervaring bieden. Want als je Quibi eenmaal kent, voelt een normale mobiele kijk-app als een sprong terug in de tijd.

Geschreven door Ebele Wybenga