Het nieuwe kijken #83

Schermdelen deluxe

Doctor Strange in the Mirror Dimension

Ebele Wybenga bericht maandelijks over wat hem opvalt op het kruisvlak van cinema en beeldcultuur.

Net nu iedereen aan Zoom gewend is, duikt een nieuwe videodienst op: Loom. Onder andere Sequoia Capital, een van Silicon Valley’s prominentste investeerders, stak er geld in. Net als Kevin Systrom, de oprichter van Instagram, en Ashton Kutcher, ooit de presentator van het flauwe MTV-programma Punk’d, die zichzelf succesvol heeft heruitgevonden als tech-investeerder.

Opvallend, want het is geen baanbrekende nieuwe techniek. Loom belooft vooral een nieuwe, tijdbesparende manier van werken, waarbij korte video’s e-mail en videoconferencing kunnen vervangen. In wezen biedt Loom niets anders dan simultane opname van je beeldscherm en webcam-beeld van jezelf, strak vertoond in een cirkeltje, wat je supermakkelijk kunt doorsturen in een e-mail of appje.

Stel bijvoorbeeld dat je docent bent, dan kun je via Loom een college geven met je pratende gezicht en je slides, op een moment dat het jou uitkomt. Als je een investeerder bent en moet reageren op een stapel pitchdecks, dan heb je zo tien Loom-filmpjes met feedback eruit geknald. Het neemt veel meer tijd in beslag om videoconferences te plannen of e-mails te formuleren. Je kiest zelf je moment van communiceren en krijgt niet meteen commentaar terug – wel zo rustig. Loom lokt gebruikers onder andere met de regel: ‘Long day? Shorten it with quick videos.’ Zie aan het einde van een jaar waarin werken op afstand noodzaak is geworden nog maar een video-belafspraak met iemand te krijgen. Niemand heeft daar nog de puf voor.

De omstandigheden voor de doorbraak van Loom kunnen dus niet beter zijn. Er is maar één aspect wat me tegenhoudt. Ken je het ongemak van het terugluisteren van je eigen stem? Of ontevredenheid over je eigen gezichtsuitdrukking en lichaamstaal als je een video terugziet van een podiumpresentatie? Ik heb hier altijd last van. Loom werkt vooral lekker als je een thuiswerk-setup hebt met fijne belichting en een goede microfoon waardoor je jezelf op z’n voordeligst vastlegt. De tijdsbesparing is natuurlijk snel vervlogen als je eindeloos nieuwe takes moet maken. Vooral voor mensen die graag aan het woord zijn zonder tegenspraak is Loom het nieuwe Zoom.

Geschreven door Ebele Wybenga