Het nieuwe kijken #74

Het hoekje om

In de jaren negentig was ik voor het eerst diep onder de indruk van een mobiele telefoon. Glossy tijdschriften stonden vol advertenties voor de Nokia Communicator. Een baksteen van een ‘zaktelefoon’ die als je hem open klapte transformeerde in een mini-laptopje.

E-mail bestond wel al, maar de advertenties benadrukten vooral dat je er faxen mee kon versturen. Alleen bereikbaar voor hele belangrijke zakenmannen en -vrouwen. “Ook kun je nu communiceren met digitale foto’s”, zegt de voice-over in de tv-commercial uit 1999. Strookje voor strookje verschijnt een foto van een man met een gigantische vis in handen op het zwart-wit scherm. Deze klaptelefoon was een voorloper van onze smartphones. Als ik later groot ben wil ik er ook zo één, dacht ik als elfjarig jongetje.

De Communicator heeft 21 jaar later een opvolger gekregen in de vorm van de Galaxy Fold: een smartphone van Samsung die opengeklapt een tablet wordt. Op een of andere manier zijn ze erin geslaagd om het scherm in de vouw te laten doorlopen. ‘Infinity flex’ noemen ze het. Op de electronicabeurs in Las Vegas waren eerder dit jaar ook al laptops te zien die openklappen tot één scherm.

Beeldschermen zijn dus niet langer veroordeeld tot een plat vlak maar kunnen nu het hoekje om. De eerste producten met schermen die buigen en bewegen hebben nog iets aandoenlijks, net als de Communicator van toen. Ik denk dat we over vijf jaar naar zo’n Galaxy Fold kijken met dezelfde blik als nu naar de Nokia Communicator. Een product dat als eerste een gloednieuwe technologie gebruikt, maar er nog niet helemaal raad mee weet, waar een klein groepje gadgetliefhebbers tweeduizend euro voor over heeft gehad.

De nieuwe klaptelefoon is vooral een aankondiging van een ander soort revolutie die voorbij de smartphone gaat: schermen die van geen ophouden weten. Die alle oppervlakken om ons heen overnemen zonder zich nog iets aan te trekken van hobbels, bobbels en hoekjes. Het hele idee van een scherm als rechthoek verdwijnt. We lachen straks om de auto’s die nu worden verkocht met zo groot mogelijke rechthoekige touchscreens. Het dashboard wordt één groot organisch welvend aanraakscherm. Grenzeloze schermen worden een driedimensionale designrevolutie. Dankzij de nieuwe klaptelefoon staat de deur naar dit tijdperk op een kiertje.

Geschreven door Ebele Wybenga