Het nieuwe kijken #68

Superjacht cinema

Maltese Falcon

Slenterend over de kade van een Grieks eiland beloerde ik het ene na het andere superjacht. Ik verbaasde me over hun namen zoals Scandal of Shake & Bake. Op de meeste boten was geen levende ziel te zien behalve poetsende bemanningsleden in kraakwitte poloshirts. De loopplanken raakten nergens de wal, als ophaalbruggen zweefden ze boven de kade, alsof ze de onbereikbaarheid van het leven aan boord wilden benadrukken. Sommige schepen hadden hun onderwaterverlichting aan, waardoor je visjes kon zien zwemmen in onnatuurlijk blauw licht. Mijn wandeling langs de haven had iets weg van een tour door een meubelshowroom na sluitingstijd. Ieder lampje perfect gedimd, alle kussentjes perfect op hun plek, maar geen leven te bekennen. 

Tot ik stuitte op een motorjacht met een eenzame gestalte midden in de salon. Zijn achterhoofd tekende als een zwart stipje af tegen een enorm beeldscherm. Hier zat een multimiljonair een superheldenfilm te kijken. Wat me trof was de gewoonheid van het tafereel. Ook als je een jacht kunt laten bouwen van een miljoen per meter heb je soms gewoon zin om een dvd’tje op te zetten.

Websites met superjachten te huur tonen niet alleen foto’s van het imponerende moederschip maar ook van het speelgoed. Zo wordt een van de spectaculairste zeiljachten ter wereld, Maltese Falcon, 88 meter lang, huurprijs 480.000 euro per week, aangeprezen met foto’s waarop je de opvarenden om het schip heen ziet zeilen in lasers, de snelle eenpersoons zeilbootjes die je bij elk Fries vakantiehuisje of zeilvereniging tegenkomt. Het valt blijkbaar niet mee om je op zo’n enorm schip niet dood te vervelen. De lol zit voor eigenaren vooral in het bestellen van gadgets waar je andere schepen de loef mee kunt afsteken. Film aan boord is hierbij het nieuwste strijdtoneel. Bij de Nederlands werf Feadship is dit jaar een motorjacht te water gelaten, Lady S, met een 3 miljoen dollar kostende IMAX-bioscoop aan boord. Is dit het voorlopige toppunt van decadente cinema? Zoals altijd winnen zeiljachten het in elegantie van motorjachten. Maltese Falcon kun je omtoveren tot een openluchtbioscoop waarbij films geprojecteerd worden op het voorzeil. 

Geschreven door Ebele Wybenga