Het nieuwe kijken #64

Zwaluwstaarten

Sinds een tijdje speel ik met de gedachte om een houten kastje te bouwen. Het lijkt me vreselijk fijn om iets te doen wat direct resultaat oplevert in plaats van alleen maar bezig te zijn met de lange termijn. Kijken of ik me kan concentreren op meten, schuren en schaven in plaats van emails, telefoongesprekken en slides.

Ik heb nog geen hout aangeraakt of gereedschap gekocht maar ben al helemaal in de ban van mijn theoretische nieuwe hobby. Dat komt door YouTube. Ik tikte ‘zwaluwstaarten maken’ in en belandde in een hoek van het videoplatform waar het hele leven lijkt te draaien om houtbewerking en het maken van de mooiste verbindingen tussen twee planken. Wat een mindfullness-app doet voor de meeste millennials doet het filmpje How to make a Dovetail Joint voor mij. In dit 37 minuten durende YouTube-juweel demonstreert meubelmaker Paul Sellers hoe je een zwaluwstaartverbinding maakt. Het is meer dan 1,6 miljoen keer bekeken en meer dan 12.000 opgestoken duimpjes. Sellers is een Engelsman van boven de vijftig met een bril, een grijze baard, een rustige stem en een uitzonderlijk goed uitgeruste houtwerkplaats. Op meerdere momenten in het filmpje vertelt hij hoe je moet luisteren naar het geluid van je handelingen, van het zagen, het beitelen, schaven of hameren, om te weten of je goed zit. Op ingetogen wijze werkt hij naar het doel toe. Twee stukken hout, perfect met elkaar verstrengeld in een haakse hoek, zonder lijm of schroeven.

Het kalme gevoel dat kijken en luisteren naar Paul Sellers veroorzaakt, kun je vergelijken met het effect dat kijkers toeschrijven aan de schildervideo’s van Bob Ross. Met het verschil dat de Amerikaanse TV-schilder mensen aanzet tot het maken van kitsch-landschapjes en Sellers je iets leert waar je echt wat aan kunt hebben. Het manco van veel YouTube-instructiefilmpjes is dat er onuitstaanbare muziek onder zit en in de montage grote sprongen worden gemaakt. Niets van dat alles bij Paul Sellers. Als ik tot rust moet komen weet ik zijn kanaal te vinden. Het moment dat de zwaluwuwstaarten op hun plek zitten is instant YouTube-geluk.