Het nieuwe kijken #60

De verboden stad van Apple

Tijdens een roadtrip langs de Californische kust kon ik het niet laten om te stoppen bij het nieuwe hoofdkantoor van Apple. Voor 5 miljard dollar uit de opgepotte opbrengsten van iPhones en andere hebbedingetjes heeft het concern een soort ruimteschip laten landen in Silicon Valley. Norman Foster ontwierp een megalomaan gebouw in de vorm van een cirkel met een park in het midden. Het Pentagon kun je in het midden van de ring kwijt. Ik moest dit mogelijke wereldwonder in het echt bekijken.

Bij aankomst bleek het gebouw zo groot dat je vanaf hetzelfde gezichtspunt altijd maar één rand van de cirkel kunt zien. Als je niet voor Apple werkt, bleek helaas, kom je het fort niet in. Teleurstellend voor een toerist als ik.

Gelukkig hebben ze een Visitor Center neergezet dat net wat meer is dan alleen een Apple-­winkel. In dit elegante glazen gebouw in dezelfde stijl als de cirkel staat een aluminium schaalmodel van Apple Park, gemaakt uit hetzelfde materiaal als de MacBook. Personeel in zwarte Apple T-shirts deelt iPads uit om de maquette in meer detail mee te bekijken in Augmented Reality. Deze techniek is al jaren een grote belofte, maar behalve in geinige SnapChat-filters nog altijd niet mainstream geworden. Dit was de eerste keer dat ik erdoor verbluft werd. Met het blote oog kijk ik naar een schaalmodel van kaal aluminium. Op het scherm van mijn iPad zie ik een levensechte, geanimeerde, interactieve wereld op precies dezelfde plek als de maquette. Door mijn vinger over de cirkel te vegen rijst het hele dak moeiteloos omhoog. Een goddelijk gevoel. Ik kijk naar binnen en zie honderden kleine mensjes aan het werk. Een schuifje maakt dat ik de tijd kan aanpassen: de schaduwen veranderen van kort naar lang, de schemering valt, de lichten gaan aan. Druk op het knopje ‘energy’ en zonnestralen schieten uit de hemel omlaag en raken de zonnepanelen in het dak. Deze demonstratie van Augmented Reality was indrukwekkend genoeg om mijn teleurstelling over gesloten hekken van Apple Park te dempen.