Het nieuwe kijken #32

Toestel voor tv-haters

Daar stond-ie mooi te wezen, in de etalage van de Vitra-winkel in Londen, de tv die doet alsof hij geen tv is. ‘Hebben’ was mijn reactie. Dat heb ik nog nooit met een tv gehad. Hoe dun ook het scherm, hoe rijk de features, hoe levensecht de resolutie of hoe rank de standaard, geen enkele tv had tot dan toe iets van kooplust in me opgeroepen. Ik vond zo’n scherm simpelweg een sfeerspons in huis. Liever had ik een laptop die uit het zicht is zodra je hem dichtklapt.
Maar nu is er iets op de markt dat speciaal ontworpen lijkt te zijn voor mensen zoals ik. De gebroeders Ronan & Erwan Bouroullec, een gelauwerd ontwerpersduo uit Parijs, hebben een tv ontworpen die opgaat in je interieur. In afwijking van de algemene trend bij tv’s is het ding dikker geworden in plaats van dunner. De grote vondst is dat het ding er niet ’technologisch’ uitziet. Dit is een aaibare, vriendelijke flatscreen zonder zichtbare knoppen, maar met een onsje meer. Ze doopten hem ‘Serif’, wat je in het Nederlands zou vertalen als schreef. Dit verwijst naar het zijaanzicht van het toestel, dat oogt als een Romeinse hoofdletter I. Met schreefje dus. Deze vorm zorgt ervoor dat je persoonlijke dingen op je tv kunt zetten, als een soort alternatieve schoorsteenmantel. Door de brede voet blijft hij ook uit zichzelf overeind staan op een boekenplank.
Geen rocket science natuurlijk, maar het gaat erom dat het ding niet detoneert bij je collectie designmeubels. Online vond ik een deftige Nederlandse meubelwinkel die de Serif aanprijst als perfect passend bij je Pastoe-kast. Zo’n tv kost dan ook grofweg drie keer zoveel als een normale flatscreen van dezelfde afmetingen bij de MediaMarkt. Extra verrassend: het is een Samsung. Dit staat er in extreem kleine lettertjes op, met oog op het beoogde koperspubliek van snobs. In de software zit het zogenaamde gordijneffect: als er een reclameblok begint kun je dit met een druk op de afstandsbediening met een soort virtuele sluier aan het oog onttrekken. Perfect voor mensen die hun tv tot nu toe liever wegstopten in een kast of achter het gordijn.

Ebele Wybenga

Geschreven door Ebele Wybenga