Het nieuwe kijken #13

De zweefspion

Prototype hexo+

Een Londense bankier investeerde in een start-up die werkte aan de ontwikkeling van drones. Als dank voor zijn steun kreeg hij een van de prototypes, uitgerust met een camera. Hier speelt hij mee op zijn kantoor. De handelsvloer waar hij werkt is een enorme open plek met een uitgestrekt luchtruim. Zijn medewerkers kunnen op onverwachte momenten gezelschap krijgen van een lichtgewicht object met zoemende rotors, geduldig zwevend naast hun hoofd. Over hun schouder kijkt de drone mee naar hun scherm. Inkomend gesprek. "I see you read my e-mail", zegt de baas.
Drones zijn nu al zo alledaags dat ze ingezet worden voor kantoorgrappen. Amazon zegt drones te willen gebruiken voor het bezorgen van pakjes. Of dat een publiciteitsstunt is of een echt voornemen is nog niet duidelijk. De militaire mogelijkheden van drones spreken voor zich: slachtoffers maken zonder zelf slachtoffer te worden. En natuurlijk spionage. Burgerdrones zijn daar ook voor geschikt. Je kunt ze al krijgen met camera’s of er zelf eentje aan knutselen. Omdat een beetje drone een robotje is dat je kunt programmeren kun je er ook een autonoom vliegende spion van maken.
De autonome spionagedrone voor civiel gebruik bestaat al als Kickstarterproject. Het ding, Hexo+ genaamd, wordt ontwikkeld voor een onschuldige toepassing: het filmen van de stunts van extreme sporters vanuit de lucht. Ze waren al verliefd op GoPro’s, de schokbestendige camera’s die ze op hun helm zetten. Maar hun eigen gezichtsveld is ze niet genoeg, ze willen nagenieten van hun verrichtingen vanuit een nog spectaculairder perspectief. Shots waar je anders een helikopter voor moet huren. De sporter of zijn vrienden hoeven de camera of de drone niet te bedienen. De snowboarder, surfer of mountainbiker geeft de cameradrone via zijn smartphone de instructie om hem te volgen vanaf een bepaalde hoogte. Zeventig kilometer per uur moet hij straks kunnen vliegen, terwijl hij de bewegingen van de sporter nauwkeurig vastlegt. En dat voor maar zevenhonderd dollar.
Natuurlijk zijn de sporters enthousiast. Maar denk eens aan andere toepassingen van precies hetzelfde apparaat. Ouders die hun kind eigenlijk niet voor het eerst naar school durven laten gaan kunnen nu een vliegend hulpje meesturen. Het engeltje verandert zomaar in een spook. Stalkers kunnen hun geluk niet op. Paparazzi zullen er allemaal één kopen zodat beroemdheden voortdurend gevolgd worden door een wolk zoemende zweefspionnen, vechtend om het beste beeld. Zullen ze slim en wendbaar genoeg zijn om vliegenmeppers te ontwijken?

Ebele Wybenga

Geschreven door Ebele Wybenga