Voorpublicatie: Kris Dewitte’s Open Asia

De vrijheid om niets vooraf te weten

  • Datum 01-03-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Foto Kris Dewitte

Voor de twintigste editie van het Vlaamse filmfestival Open Doek reisde fotograaf Kris Dewitte naar filmsets in Azië voor de serie Open Asia. Één ervan was de Taiwanese set van How to Describe a Cloud, het nieuwe ultra-lowbudget project van David Verbeek.

David Verbeek: "Kris is een ultieme voyeur, in de beste zin van het woord. Iemand die er van geniet om dingen te observeren, die niet erg aanwezig is op de set maar wel precies weet wat hij wil. Er was echt helemaal niets voor deze film: we hadden tienduizend euro en daar hebben we een speelfilm voor gemaakt. Het duurt lang om de grotere projecten te ontwikkelen en ik heb daar simpelweg het geduld niet voor. De kleinere projecten die ik tussendoor doe, worden soms nog veel belangrijker voor me dan de films waar ik letterlijk tweehonderd keer zoveel geld voor heb. Het was een soort trein waar we achteraan renden die steeds harder ging rijden. Waar het geld niet is, komt de rekening op een andere manier. Ik ben drie keer in het ziekenhuis beland, mijn producent is bijna verdronken, we zijn heel veel spullen verloren. Enorm veel gedoe, en daar was Kris tien dagen bij.
"Het grootste deel van de film draaiden we op een Canon 5D, een digitale spiegelreflexcamera die ik zelf kocht. Het is een ideale camera voor dit soort producties, waarbij je jezelf de vrijheid wil geven om juist niet van tevoren te weten wat je gaat doen. Drie weken voor we überhaupt begonnen met draaien werd ik iedere ochtend wakker van een grote papagaai-achtige vogel, middenin de stad. Op een gegeven moment heb ik vanaf mijn balkon een shot van die vogel gemaakt. Toen ik een maand later met mijn actrice stond te draaien op een ander balkon, kwam ineens het idee dat zij ook wakker wordt gehouden door die vogel. Dat is vervolgens een mysterieuze rol in het verhaal gaan spelen. Dat kan alleen als je altijd je eigen camera bij je hebt die dusdanige kwaliteit levert dat je dingen die je zomaar tegenkomt op straat direct kunt filmen en kunt gebruiken in de film."

Joost Broeren

Kris Dewitte — Open Asia Kunstforum Würth, Turnhout België | 16 maart t/m 3 juni

Kris Dewitte (1967) heeft een grote reputatie opgebouwd als fotograaf binnen de internationale filmfestivalwereld. Zijn werk wordt gepubliceerd in diverse kranten en (film)bladen en is regelmatig op tentoonstellingen te zien geweest. Voor het Filmfestival Open Doek maakte hij tien jaar geleden de tentoonstelling ‘In de schaduw’, met portretten van filmmakers waarvan het festival in die eerste tien jaar films vertoond heeft. Voor de twintigste editie van het festival reisde hij naar Azië om het werk op de set van onder onderen Tzu Nyen Ho (Endless Day), Tsai Ming-liang (Only You) en Lee Chatametikool (Concrete Clouds) vast te leggen. Van 14 maart tot 30 september zal de bijbehorende tentoonstelling Open Asia te zien zijn in Kunstencentrum Würth in Turnhout.

Voor meer informatie opendoek.be