The Double Life of Laura Palmer

Ook als ze er niet is, staat ze centraal

Illustratie Menah

Het dubbelleven van Laura Palmer: dat is het creatieve vertrekpunt geweest voor Mark Frost en David Lynch toen ze het idee voor een serie ontwikkelden.

Aan het begin van de eerste aflevering spoelt haar lichaam omwikkeld in plastic aan op de oever van de rivier en aan het einde van elke aflevering siert haar prom queen-foto de aftiteling. Laura Palmer is het alfa en omega van Twin Peaks, een serie die volledig draait om het pijnlijke gemis van haar aanwezigheid. Al zijn de Laura die mensen denken te missen en de Laura die echt heeft bestaan twee totaal verschillende wezens.

De inwoners van Twin Peaks hebben hun eigen geïdealiseerde beeld van de overleden blondine: Laura als beste vriendin, topstudent, tienerliefde, verzorger van de ouderen, overdrager van geheimen en lustobject voor mannen. Maar de Laura die we in spin-offfilm Twin Peaks: Fire Walk with Me zien is van een heel ander kaliber: een puberende durfal die haar diepste angsten probeert te verdringen met escapistisch, hedonistisch vermaak. Dit is de nachtelijke, donkere tegenhanger van de stralende Laura die men in Twin Peaks mist.

Daarmee omvat dit ene personage als geen ander de dualiteit die overal in Twin Peaks terug blijft komen, in spiegels, parallelle dimensies en bovennatuurlijke gedaanteverwisselingen. Zelfs als ze er niet is blijkt ze dan ook het onmiskenbare middelpunt van de serie.