Telefilms 2007

Rammelende soap

HANNAHANNAH

Kibbelende families, ruziënde hartsvriendinnen, schuinsmarcherende echtgenoten: Prozac lijkt een aandeel te hebben in de nieuwe lichting Telefilms.

Maria Kraakman is misschien niet de beste, maar wel de leukste actrice van Nederland. Bij haar krijg je het gevoel dat ze ook is wie ze speelt: een koppige vrouw met veel levenslust, een tikje stuurs, misschien om haar onzekerheid te verbergen. Geen tuttebel, geen koketterie en geen stoerigheid, maar iemand die onverstoorbaar haar eigen weg gaat. Denk aan Îles flottantes, Guernsey, Olivier etc.. Geen idee of Maria Kraakman echt zo is, maar ze weet die illusie wel te wekken.

In de Telefilm Hannahannah (Annemarie van de Mond, KRO) speelt ze weer zo’n ruwe diamant, nu eentje die verliefd wordt op Antonie Kamerling, die alleen maar guitig hoeft te lachen om zijn pretoogjes het acteerwerk te laten doen. Hij raakt verzeild op een familiefeestje van Hannahs ruziënde familie, wat tot best leuke scènes leidt. Vooral grappig zijn de kibbelende ouders Olga Zuiderhoek en Kees Hulst die via een videoboodschap aan hun kinderen een boekje open doen over hun veertigjarige huwelijk.

Hannahannah heeft weinig om het lijf, maar is een oase in de nieuwe lichting Telefilms, zes voor de televisie gemaakte speelfilms. Wie zin heeft in een echt slechte film, blijft 29 april speciaal thuis voor De avondboot. Karim Traïdia’s vervolg op Eilandgasten (naar Vonne van der Meers bestsellers) is lachwekkend drama dat in elk klein hoekje van het Vlielands huisje een vreselijk geheim, een traumatische ervaring of een relatieprobleem weet te vinden. Typerende zin: “Ik moet je iets vertellen.” Rammelende soap voor NCRV-leden.

Strak fietspakje
Het wel en wee van een grote groep mensen vormt de rode draad in de Telefilms van dit jaar. Niet alleen de families in Hannahannah en De avondboot, maar ook de vriendinnen in Zadelpijn (Nicole van Kilsdonk, KRO) delen hun lief en leed met ons. Hierin raast Monique van de Ven in vol ornaat (in bh of strak fietspakje) door het beeld. In deze boekverfilming (naar Zadelpijn en ander damesleed van Liza van Sambeek) speelt Van de Ven een van de vitale oudere vrouwen die hun drukke baan even opzij zetten voor het jaarlijkse vriendinnenuitje, een fietstocht in Frankrijk, waar de emoties uiteraard hoog oplopen want anders was er geen Telefilm over gemaakt.

De zwoele Renée Fokker speelt weer een verlopen femme fatale die het aanlegt met Gijs Scholten van Aschat, die op zijn beurt weer een schuinsmarcherende charmeur mag spelen (“Ik ben een jager, laat me toch”). De welbespraakte carrièrevrouwen geven zich onder het genot van talloze flessen wijn over aan allerlei vrouwenpraat: pijnlijke schaamlippen, calorieën, relatieproblemen, Prozac, chocola, borstvergrotingen én borstkanker. Het duurt maar en het duurt maar. Typerend is dat Nicole van Kilsdonk maar liefst negen verkeersborden nodig heeft om ons duidelijk te maken dat we in Frankrijk zijn.

Pizza Hawaï
Anna (Eric Oosthoek, IKON) pakt het subtieler aan, maar deze film over een jonge boer die in de ban raakt van Monic Hendrickx (waar hebben we dat eerder gezien?) blijft hangen in quasi-artistieke shots van opwaaiende rode jurkjes in pittoresk landschap.

Frank Lammers speelt ook een boer in Eigenheimers (Pollo de Pimentel, EO), zo iemand die weinig meer van de wereld heeft gezien dan de pizza Texas en pizza Hawaï uit zijn vriezer. Hij neemt zijn opstandige neefje onder zijn hoede nadat diens ouders door de Amsterdamse onderwereld zijn geliquideerd. Drie keer raden wie er op bezoek komen.

De vorige lichting Telefilms kende prijswinnende films als Offers (Emmy Award voor actrice Maryam Hassouni) en De uitverkorene. Toen gold dat de Telefilms moesten inspelen op actuele maatschappelijke thema’s. Deze keer moest dat eigenlijk ook van de Telefilm-pausen, maar de filmmakers hebben nu zelf het dogma van de actualiteit losgelaten. Prima, maar het overdreven drama dat er voor in de plaats is gekomen, blijkt volvette fabriekskaas zonder smaak.


Zadelpijn (Nicole van Kilsdonk): uitzending 15 april
Anna (Eric Oosthoek): uitzending 22 april
Eigenheimers (Pollo de Pimentel): uitzending 6 mei en vanaf 26 april in de bioscoop
’n Beetje verliefd (Martin Koolhoven): uitzending 20 mei (besproken in Filmkrant #284)
De avondboot (Karim Traïdia): uitzending 29 april en vanaf 26 april in de bioscoop
Hannahannah (Annemarie van de Mond): uitzending 13 mei