Spotlicht – 2 februari 2017

Kate Winslet

  • Datum 02-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het spotlicht schijnt deze maand op Kate Winslet, die te zien is in de romantische komedie the holiday. De 31-jarige actrice laat zich niet gek maken.

De roddelpers is gewaarschuwd. Als journalisten nog eens durven schrijven dat Kate Winslet, die twee kinderen heeft, een slechte moeder is, zal ze hen met een mes achtervolgen. Aldus de woedende actrice een paar weken geleden. Zo’n dreigement zullen we nooit uit de mond van een Amerikaanse filmster horen. Die zijn door imagobouwers gehersenspoeld om niemand tegen de schenen te schoppen. Al helemaal de roddelpers niet, want die zorgt ervoor dat sterren sterren blijven. Veilige politieke meningen verkondigen, tegenspelers de hemel in prijzen en babbelen over liefde en de vreugde/lasten van het moederschap. Dat is het ijzeren patroon waarin Hollywoodsterren zich laten dringen. Het leuke van Kate Winslet is dat ze daar maling aan heeft. Ze doet niet aan carrièrebewaking en trekt haar mond open als ze het nodig vindt. Ook trekt ze zich niets aan van de terreurwet dat actrices graatmager moeten zijn ("Er is meer in het leven dan uitstekende botten") en geniet van het leven ("Het leven is kort en moet worden geleefd"). In Nederland noemen we zo iemand een leuke meid.
Het verbaast niet dat Winslet actrice is, want de Engelse komt uit een toneelfamilie. Haar vader en moeder stonden op de planken en haar twee zussen spelen ook in films. Haar broer is de enige die een ander beroep koos. Als elfjarige speelde Kate al in een tv-reclame voor cornflakes. Als tiener speelde ze in (kinder)series bij de BBC. Haar doorbraak kwam in 1994 met Peter Jacksons heavenly creatures. Daarin speelt ze een puber, die met haar vriendin in een obsessieve fantasiewereld leeft. Als de twee van elkaar gescheiden dreigen te worden, stort hun wereld in. Ze laten het er niet bij zitten, met als resultaat een gruwelijk bloedbad. Daarna ging het snel met Winslets carrière. Ze speelde mooie smachtende vrouwen in de kostuumdrama’s sense and sensibility, jude en hamlet — het leverde haar de bijnaam ‘corset-Kate’ op — en werd door titanic ("Jack, ik wil dat je me tekent als een van je Franse meisjes") een megaster. Het succes van de zinkende boot had een schaduwzijde, merkte ze later op in een interview. "Ik was volstrekt niet voorbereid op de bespottelijke hoeveelheid aandacht die plotseling aan me werd besteed. Van de ene week op de andere werd ik tot publiek bezit verklaard."

Lef
Geschrokken van de hysterische aandacht, gooide de nuchtere Winslet na titanic alle lucratieve aanbiedingen voor grote Hollywoodfilms, waaronder shakespeare in love, in de prullenbak. Gwynneth Paltrow zal er blij mee zijn geweest. Winslet wilde geen filmster zijn, maar actrice. Om af te kicken van de gekte rond titanic speelde ze in de kleine onafhankelijke film hideous kinky een hippiemoeder in Marokko in de jaren zestig. En in holy smoke maakte ze indruk als een uit een sekte ontvoerde vrouw, die teruggevoerd wordt naar het normale leven. Bij het kiezen van rollen laat Winslet zich niet leiden door carrièreoverwegingen, maar door acteursvragen. In haar eigen woorden: "Daagt dit me uit? Inspireert het me? Ga ik hierdoor meer van mijn werk houden dan ik al doe?" De antwoorden sluiten Hollywood niet uit, maar het moet wel interessant zijn. De kans is klein dat u Winslet in een dertien in een dozijn-film aantreft. Het is geen garantie dat elke film met haar fantastisch is, maar ook van niet geslaagde films (the life of david gale, enigma) begrijpen we wat Winslet erin moet hebben aangetrokken. Dat ze nog steeds lef heeft, liet ze vorig jaar zien in romance & cigarettes. In de bizarre filmmusical speelt ze een lellebel, die met geile praatjes haar omgeving de stuipen op het lijf jaagt. Winslets plezier in de rol spat van het doek. Het liefst zien we Winslet in rollen waarvan wij vermoeden dat die het dichtst bij haar staan. Zoals in eternal sunshine of the spotless mind, waarin ze een krachtige, geestige en intelligente vrouw speelt. Die ook nog eens mooi is. Net als Winslet. Een zondagskind.

Jos van der Burg