No Comment

Conferentie Nieuwe Filmkritiek

  • Datum 22-09-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Illustratie: Dick Tuinder

‘No comment’ zijn de laatste woorden van Film Socialism (2010), de controversiële en meest recente film van Jean-Luc Godard. Dat vraagt natuurlijk om een weerwoord! Maar hoe? Voldoet de traditionele filmkritiek nog wel om te reflecteren op films die zich onttrekken aan alles wat wij over film denken te weten? Net zoals Godard de filmgeschiedenis binnenstebuiten keert, is het tijd om de filmkritiek op te blazen en op zoek te gaan naar nieuwe vormen.

Voor één dag, op 6 oktober, toveren we de filmzalen van EYE in Amsterdam om in een laboratorium waar we met gevaar voor eigen leven experimenteren met explosieve elementen als beeld, taal, geluid, ruimte en dialoog. Met gasten uit binnen- en buitenland hopen we nieuwe vormen, functies en inhoud van de filmkritiek te ontdekken en rekenen daarbij vanzelfsprekend ook op participatie van de zaal.

De conferentie is bedoeld voor de hele filmsector, met name filmcritici, journalisten, bloggers, schrijvers en filmvertoners. Voor distributeurs, producenten, regisseurs, festivals en studenten van film- en media-opleidingen.

Gasten
Adrian Martin Associate Professor Film Culture and Theory, Monash University, Melbourne, Australië
Vanessa Agudo beeldredacteur van de Spaanse filmbladen Détour en Lumière
Jeroen Stout filmcriticus (o.a. NPS Kunststof) en hoorspelmaker
Dick Tuinder beeldend kunstenaar, filmmaker, schrijver
Dana Linssen hoofdredacteur de Filmkrant en filmcriticus NRC Handelsblad
Eugenio Renzi filmcriticus, mede-oprichter van het alternatieve platform www.independencia.fr en ex-redacteur van Cahiers du Cinéma

Dagvoorzitter
Chris Keulemans directeur Tolhuistuin Amsterdam

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen met uw naam en bedrijfsnaam naar publieksservice@eyefilm.nl o.v.v. conferentie filmkritiek. Kijk voor meer informatie op www.eyefilm.nl/conferentie
Datum
Donderdag 6 oktober 2011
Tijd
10.00-17.30 uur
Locatie
EYE Film Instituut Nederland, Vondelpark Amsterdam
Kosten
€30,-

Klik hier voor de voor de hoge resolutie-versie van de illustratie van Dick Tuinder (JPG-bestand, 1,5 Mb).