Imagine Fantastic Film Festival 2022

Alleen al voor het Tunesische Ashkal moet je hierheen

Het nieuwe logo van Imagine Fantastic Film Festival

Woensdag 26 oktober gaat het Imagine Fantastic Film Festival van start op twee Amsterdamse locaties: LAB111 en de Filmhallen. 70 lange films, 46 kortfilms, 6 series en VR. Openingsfilm is The Menu van Mark Mylod.

In de Sea Devil competitie (voorheen Black Tulip), vernoemd naar het nieuwe logo van het festival, kun je het indrukwekkende Tunesische debuut Ashkal van Youssef Chebbi zien. Samen met Under the Figue Trees (eveneens Quinzaine) en Harka (Un certain regard) was Ashkal een van de drie Tunesische films dit jaar op het filmfestival van Cannes en het is absoluut een aanrader.

Met minimale visuele effecten en vooral een goed uitgedacht script buigt Chebbi de police procedural om richting een indringend protest tegen politiecorruptie in de nasleep van de Tunesische Revolutie van 2011. De film ontbeert de humor van Bong Joon-ho’s briljante Memories of Murder maar Ashkal doet in meerdere opzichten aan die film denken. Beiden zijn een aanklacht tegen incompetent gedrag en machtsmisbruik bij de politie onder een totalitair systeem (Memories of Murder speelt zich af in 1986, het laatste jaar van de militaire dictatuur van Chun Doo-hwan) en beiden gebruiken het politieonderzoek om kritiek op het functioneren van de politie te leveren. Er zijn meer gelijkenissen, maar die geven te veel weg van wat er in Ashkal gebeurt.

Zowel de keuze van decors als de ruimte die het script de kijker laat, verraden een aanzienlijk filmisch talent. Benieuwd naar wat Youssef Chebbi in de toekomst gaat doen.

Ook het Mexicaanse Huesera is een fascinerende film. Zoals Eraserhead de angsten van David Lynch voor zijn aanstaande vaderschap verbeeldde, doet deze film dat voor Vero, een jonge aanstaande moeder. In venijnige en passief-agressieve gesprekken met haar zus en moeder wordt Vero te kennen gegeven dat ze waarschijnlijk te kort gaat schieten als moeder, op een moment dat ze hoogzwanger is. Haar angsten bekruipen haar in de vorm van een verschijning die haar op de hielen zit. Maar er is meer aan de hand.

Nogal ‘op de neus’, zoals de Engelsen zeggen, is het Luxemburgse Wolfkin, over een jongen die ontdekt dat hij afstamt van een geslacht van, jawel, wolven. Misschien aardig voor jongere kijkers die nog niet zo bekend zijn met het genre.

Andere titels in de Sea Devil competitie zijn onder meer Leonor Will Never Die van Martika Ramirez Escobar, Polaris van Kirsten Carthew en Something in the Dirt van Justin Benson en Aaron Moorhead.