BUT B-Movie Underground & Trash Filmfestival

Hersenpannen gelicht

  • Datum 28-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Beeld uit 2013 Menos 1

Op het onvolprezen BUT B-Movie, Underground & Trash Filmfestival in Breda is te zien wat er zich zoal onder de radar afspeelt, van de bovenkamer tot de underground. Met brein­krakers en pratende placenta’s die je aardig gaat vinden.

Door Mariska GravelandZe bestaan nog, van die films die nergens mee te vergelijken zijn. Op het komende BUT Filmfestival draait bijvoorbeeld The Miracle of Life, een onnavolgbare film waarvan je echt niet kunt voorspellen wat de volgende scène wordt. De jonge Belgische filmmakers presenteren het krankzinnige uitgangspunt — transseksueel voedt levende placenta op — juist niet als bizar gegeven. Je gaat op den duur zelfs meeleven met de op een kind lijkende moederkoek, compleet met ogen en tanden. Als je de film al met iets zou moeten vergelijken, dan doemt de groezelige sfeer van John Waters op, maar dat doet The Miracle of Life tekort. Dit is empathische underground, die niet bang is om het over de symbiotische relatie tussen moeder en placenta te hebben, en die vervolgens bruut te verstoren. Verbazingwekkend hoe makkelijk je meegaat in hun vreemde verhouding. Als er op enig moment in de placenta wordt gebeten, denkt je zelfs: ja waarom eigenlijk niet?
Er wordt op BUT wel meer gesold met het binnenste van de mens. Vooral de hersenen moeten het vergelden in de films die onder de noemer About Brains worden vertoond. Het Wetenschappelijk Bureau van BUT vroeg zich af of er eigenlijk wel hersenen nodig zijn om te overleven, of dat je ook gelukkig kan zijn zonder grijze massa. Patrick weet het antwoord. Hij ligt in de gelijknamige Australische film uit 1978 in coma, en lijkt in eerste instantie prima te kunnen overleven zonder bewustzijn. Totdat een verpleegster een memo typt en Patrick via telekinetische krachten de typemachine aanstuurt en zijn diepste gedachtes dicteert. In het commentaar op de dvd geeft regisseur Richard Franklin volmondig toe dat hij een rip-off van Psycho heeft gemaakt, inclusief logo en vermoorde moeder (zie ook weer de getroebleerde moeder-zoonrelatie in The Miracle of Life). Franklin doorspekte zijn B-thriller met verwijzingen naar The Tempest, Jaws en Oscar Wilde, en bewaarde het shockeffect voor de uitsmijter. De acteur die de rol van de comateuze Patrick speelt, zet in al zijn onbeweeglijkheid een huzarenstukje neer. Knipperen mocht niet en pas in de 80e minuut zie we hem voor het eerst bewegen — en hoe.
In de andere films uit het About Brains-programma is het brein raadsel, prooi en aanstichter van het kwaad ineen: de onvermoeibare menseneters in de invasie­horrorklassieker Bad Taste (Peter Jackson, 1987), The Brain (Ed Hunt, 1988) over een buitenaards brein dat kijkers van een religieuze tv-show hersenspoelt, en de gereanimeerde doden van Re-Animator (Stuart Gordon, 1985). Hersenpannen worden ook gelicht in het bijprogramma met dichters, performances van kunstacademiestudenten, bands als Von Magnet en de omBUTsman. En wat er zich verder nog voor duisters afspeelt van de bovenkamer tot de underground.

BUT B-Movie Underground & Trash Filmfestival | van 3 t/m 7 september in Breda | butff.nl

BUT-tips

2013 Menos 1
Vitor Baumgratz | Brazilië, 2012, openingsfilm | Speelse, onafhankelijk geproduceerde Bra­ziliaanse rampenfilm. Zeven vrienden komen samen om de apocalyptische Maya doomsday te vieren, en worden verrast door een zonnestorm, een aardbeving, een reusachtige octopus, een dinosaurus en de komst van de mysterieuze held. Met verwijzingen naar Georges Méliès, Michel Gondry en Terry Gilliam.
wo 3/9, 21:00 | vr 5/9, 12:00

Summer of Blood
Onur Tukel |  Verenigde Staten, 2014 | Hilarische hipster­horror over een verwende slacker die na een ruzie met zijn vriendin door de straten van New York zwerft. Na een ontmoeting met een vampier verandert hij in een ware seksgod. Maar er is een probleempje: dat rommelende gevoel in zijn maag, dat alleen met bloed gestild kan worden. Ondertussen moet deze lichtelijk egoïstische misantroop een manier vinden om om te gaan met grote kwesties als de dood, het bestaan van god en zijn verhouding tot de ander.
zo 7/9, 14:00

The Miracle of Life
Joël Rabijns, Yves Sondermeier | België 2013 | Onnavolgbare coming-of-agefilm van twee compromisloze Belgische kunstacademie­studenten over een transseksueel die bevalt van een baby maar in plaats van het kind de levende placenta op gaat voeden — kom maar eens op zo’n idee. Moeder en moederkoek zijn in aanvang nog vredig symbiotisch, maar daar komt gaandeweg verandering in. Empathische underground met bijzondere art direction waarin elk attribuut bijdraagt aan de sfeer.
do 4/9, 20:10 | vr 5/9, 16:00

Omnia
Helmut Brandl | Duitsland 2014 | Exuberante Duitse B-film waarin een vrouw dankzij het middel Somnia een buitensporige fantasie­wereld betreedt vol schedelbergen en vervaarlijke creaturen met latex-pakjes, groene pruiken en dikke beenwarmers. Zelf wordt ze de heldin Novana, in deze avontuurlijke schijnwerkelijkheid waaraan ze verslaafd dreigt te raken. Ook de andere Somnia-gebruikers komen niet ongeschonden uit de virtuele strijd.
za 6/9, 14:00 | zo 7/9, 14:00