BUT B-movie Underground en Trash Filmfestival

Molina’s Ferroz
De Filmkrant heeft een route uitgezet op het BUT B-movie Underground en Trash Filmfestival in Breda. Van Cubaanse Roodkapjes en echte punkers, Duitse duivels, droogneukende kampeerders tot twee viezeriken met een auto.
B is voor B-film
Molina’s Ferroz
Wie dacht dat Roodkapje een enge grootmoeder had, die heeft nog geen kennis gemaakt met Doña Zulma uit de Cubaanse, als ‘Roodkapje meets Caligula’ (en wie zijn wij om geen recht te doen aan een treffende omschrijving) gekenschetste Molina’s Ferroz (2010). Regisseur Jorge Molina (Havana, 1966) heeft na zijn filmstudie in Moskou (want zoveel communistische filmscholen waren er in de jaren tachtig nou ook weer niet) inmiddels in eigen land dankzij de reli-thriller Culpa (1993) een behoorlijke cultstatus opgebouwd. In zijn dagelijks leven gaat hij ondertussen vermomd als serieuze filmprofessor aan de filmschool van Havana door het leven. Dat zal ze leren. Molina’s Ferroz, of in het Engels ook wel bekend als Wild Riding Hood, is een bizarre mix van het klassieke sprookje over het meisje en de wolf, maar dan hoe het verder zou gaan als de grootmoeder zou zijn blijven leven en zelf in een gemene wolf was veranderd. Haar lippen zijn zwart van het gif en venijn waarmee ze haar krankzinnige zoon aanspoort tot incest en verkrachting. De moeder van Miranda — zoals ons Roodkapje heet — fluistert dat dat komt omdat ze bezeten is door de Cagüeiro, een bosachtig wolfsmonster, maar anders is het die dodelijke mix van alcoholisme en satanisme wel. Denk rollende ogen, derdegraads overacting, bliksem en donder, klompvoeten en inteeltkoppen, koeienschedels, roest en andere sfeerverhogers en veel Cubaanse schonen die het deeg kneden in diep gedecolleteerde afzakbloesjes.
Dana Linssen
Regie: Jorge Molina Cuba/Costa Rica 2010 70 minuten vr. 9 sept. 20.00 uur
U is voor Underground
Noise & Resistance
Punk is niet dood. Nee. En vooral de Do It Yourself-geest is nog steeds uit de fles. In Noise & Resistance brengen documentairemaaksters Julia Ostertag en Francesca Araiza Andrade in kaart wat er in de Europese muziekscene nog resoneert van de boze punks van weleer. NO is nog steeds het wachtwoord, maar dat NO houdt voor iedereen iets anders in. "Iets doen", voor de antifacistische Moskouse punker Ucro. "Politiek", voor antiglobalist Juanmi uit Barcelona. Josefin uit Stockholm vertaalt het als "hoop". De in fluorkleuren uitgedoste Zillah Minx van de Londende band Rubella Ballet, die zich als tweede generatie punker wil onderscheiden van het anarcho-zwart van haar ouders, zegt: "individualisme". (Dat ’tweede generatie’ kun je trouwens letterlijk nemen want twee van de oprichters van de band waren de kinderen van zangeres Vi Subversa, die als moeder van middelbare leeftijd zong in oer-punkband Poison Girls). Via Rubella Ballet en Poison Girls volgen we dan het spoor terug naar de band Crass, waarvan Gee Vaucher en Penny Rimbaud gedurende de film optreden als soort spreekbuis van het verleden en het punkgeweten. Goed. Tot zover de wereldwijde (Europese) punksamenzwering. Noise & Resistance is een boze en bonkige film, want er is veel mis in de wereld en in alle punksubculturen van kraakpand tot woonwagenkamp die de film bezoekt, is er een hoop woede voelbaar. Dat maakt het ook weer een inspirerende film. Want je kunt maar beter ‘iets doen’, dan niets doen; En daarmee hebben we de vier akkoorden van deze film te pakken. Want de individuele politiek van iets doen geeft inderdaad hoop. Een beetje boze hoop. Want we zijn geen hippies natuurlijk. One, two, three, four. No? GO!
DL
Regie: Francesca Araiza Andrade en Julia Ostertag Duitsland 2011 87 minuten do. 8 sept. 20.00 uur
T is voor Trash
Necronos — Tower of Doom
Sommige mensen weten van bessensap, vanillevla en gelatine een heerlijk toetje te bereiden, maar de Duitse acteur/regisseur Marc Rohnstock (met zijn al even op gore verzotte broer Lars verantwoordelijk voor Dungeon of Evil (2005) en drie jaar later voor Graveyard of the Living Dead) kent hun ware bestemming: je kunt er de beste bloed-kots-ingewanden-cocktail van maken die je als lowbudget-trash-regisseur maar kunt wensen. Nadat een lang uitgesponnen proloog de Middeleeuwse oorsprong van hun splatterepos Necronos — Towers of Doom (2011) stevig in drek en mensenresten heeft neergezet, is het eindelijk tijd voor de duivelse zwarte tovenaar Necronos (de plaatsvervanger op aarde van de gehoefde gehoornde himself) om in een hedendaags Duits bos op te duiken en daar zijn eerste slachtoffers te maken onder vissers, droogneukende kampeerders en twee viezeriken die in de achterbak van hun auto net een snuff-movie wilden opnemen. En dat is nog maar het begin. Kenners van het bloeddoordrenkte oeuvre van de beide broers zeggen dat ze het met Necronos wel erg bont hebben gemaakt. Toen wij bij de Filmkrant de film op een zonnige woensdagmorgen zaten te bekijken hadden we in ieder geval plotseling niet zo heel veel zin meer in ons croissantje. De acteurs namen het zo te zien stukken minder serieus: zo af en toe kunnen ze amper hun lachen inhouden. Met die knipoog bevelen wij deze hilarische edelkitsch uit het doe-het-zelf-genre met gepaste eerbied bij u aan. Zelf hebben we deze explosie van geweld, kannibalisme en seksuele mutilaties ook maar met een half oog open kunnen bekijken. En we weten dat dat voor velen een aanbeveling is.
DL
Regie: Marc Rohnstock Duitsland 2010 121 minuten, vr. 9 sept 22.00 uur
Volg de Filmkrantroute op het BUT Film Festival
Op vertoon van deze Filmkrant drie films en een debat voor €20 (normaal €30)
Film 1 B is voor B-Film vr. 9 sept. 20.00 uur Molina’s Ferroz
Film 2 U is voor Underground do. 8 sept. 20.00 uur Noise & Resistance
Film 3 T is voor Trash vr. 9 sept. 22.00 uur Necronos — Tower of Doom
Podiumdiscussie vrijdag 9 september 16 uur
‘Underground is dead’ Of toch niet? Gespreksleider Jan Doense brengt de hoofdgasten van het BUT Film Festival met elkaar in gesprek. Jong en oud(er), toen en nu, VS en Europa komen samen.
Deelnemers: Nick Zedd (VS), Wihelm Hein (D), Marian Dora (D), Julia Ostertag (D) en Fred Vogel (VS).
Het BUT Filmfestival vindt plaats van 7 t/m 11 september in Breda. Voor meer informatie zie buttf.nl