Focus: Naar school in Roffa

The Night Porter

Roffa Mon Amour, dat van 17 t/m 28 juli in LantarenVenster en het Drijvend Paviljoen wordt gehouden, vertoont niet alleen films, maar schoolt ons in de Summer Film School ook bij in de filmgeschiedenis. Onder de titel Italian Maestros zijn er colleges over drie decennia naoorlogse Italiaanse cinema, in Activism Now! over de rol van film in maatschappelijke veranderingen.

De naoorlogse Italiaanse cinema is één van de grote hoogtepunten in de Europese cinema. De stroming wordt behandeld in zes colleges, elk gevolgd door een filmvertoning. Van Michelangelo Antonioni zijn twee films te zien: L’avventura (1960) en La notte (1961). Het neorealisme van Roberto Rossellini wordt belicht aan de hand van Stromboli (1950). Pier Paolo Pasolini komt aan bod met de film Edipo Re (1967), een actuele vertaling van de Oedipus-mythe.

The Night Porter (1974) van Liliana Cavani is de meeste controversiële film die in een college wordt behandeld. Het drama voert een Holocaust-slachtoffer op (Charlotte Rampling). Ruim tien jaar na de oorlog ontmoet zij bij toeval haar beul (Dirk Bogarde) en raakt ze verstrikt in een sadomasochistische verhouding. Zes jaar geleden zei Rampling in een interview in het Parool er dit over: “Ik dacht toen dat alle alarmerende blablabla over de film snel zou verdwijnen en hij vergeten zou worden, maar dat is niet gebeurd. Ik weet niet of The Night Porter een meesterwerk is, maar het is de voor mij bepalende film gebleken.”

Cavani had eerder al opzien gebaard met I cannibali (1971), waarin de overheid in Milaan rebellerende jongeren doodt en hun lijken als waarschuwing op straat laat liggen. Deze film had prima gepast in Activism Now!, de tweede collegereeks in de Summer Film School van Roffa Mon Amour. Aan de hand van zes films belichten inleiders de rol van film in maatschappelijke veranderingen. De films zijn: La haine (Mathieu Kassovitz, 1995), Le bonheur (Agnès Varda, 1965), The Incredible Shrinking Man (Jack Arnold, 1957), Malcolm X (Spike Lee, 1992), Slam (Partho Sen-Gupta, 2018) en Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997).


roffamonamour.com