A’dam Koerdisch Film Fes­ti­val wil stem nieuwe ge­ne­ratie laten horen

Neighbours

Omdat Koerdistan geen officieel land is, zijn Koerdische filmmakers veelal onzichtbaar. Het Amsterdam Koerdisch Film Festival, dat van 13 tot en met 15 mei plaatsvindt in het Ketelhuis in Amsterdam, wil daar verandering in brengen. De eerste editie presenteert een dwarsdoorsnede van twintig films.

“Er is een nieuwe generatie Koerden die is opgegroeid in de diaspora en een eigen manier van verhalen vertellen heeft ontwikkeld”, vertelt Reber Dosky, directeur van het Amsterdam Koerdisch Film Festival. “In de jaren ’70 had je Yilmaz Güney, die in 1982 met Yol de Gouden Palm won in Cannes. De films uit die tijd hebben allemaal een politieke lijn en zijn gedreven door de strijd tegen een externe vijand. De makers van nu vertellen over het dagelijks leven, maar ook over de binnenlandse politiek.”

Aan die makers wil het nieuwe festival een stem geven. Samen met collega-filmmaker en hoofdprogrammeur Beri Shalmashi stelde Dosky een programma van twintig films samen, variërend van animatie tot documentaire. Het festival wordt geopend met Neighbours van Mano Khalil. “Het gaat over een familie in een klein dorp in Noord-Syrië die naast een van de laatst overgebleven joodse families woont. De filmmaker baseerde zich op jeugdherinneringen en vertelt door de ogen van een kind. Maar het verhaal over de onmogelijke liefde tussen leden van die huishoudens is een kleine, schattige vertaling van het grotere verhaal van de islamisering die plaatsvindt.”

Dosky wil met het festival vooral jonge makers een steuntje in de rug geven. “Koerdistan heeft geen nationale filmacademie dus ontbreekt het vaak aan professionaliteit. Vanaf volgend jaar, als we hopelijk een groter budget hebben, willen we workshops opzetten over scenarioschrijven en het ontwikkelen van een filmplan. IDFA en vooral de IDFAcademy zijn ons grote voorbeeld. Het aantal Koerdische filmmakers in Nederland is nu nog beperkt, maar hun aantal groeit, vooral doordat jongeren de weg vinden naar de Filmacademie. Binnen nu en vijf jaar groeit hun aantal tot misschien wel dertig.

Behalve film biedt het Amsterdam Koerdisch Film Festival muzikale optredens en Koerdische hapjes. “We willen de schoonheid van onze cultuur en mensen laten zien en een brug bouwen tussen de verschillende culturen in Nederland”, stelt Dosky, die hoopt zo’n 3000 bezoekers te trekken. “Dit festival is voor iedereen die geïnteresseerd is in cinema uit het Midden-Oosten en film uit Koerdistan in het bijzonder.”


Amsterdam Koerdisch Film Festival | 13 t/m 15 mei | Het Ketelhuis, Amsterdam