Focus: Zuidelijk Filmfestival 2024

Films met een verhaal

Wander to Wonder

Het Zuidelijk Filmfestival beleeft 17 en 18 mei zijn vierde editie in Cinecitta in Tilburg. Op het programma staan weer de beste korte documentaires, fictie- en animatiefilms van filmmakers uit Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. Geen experimentele films, maar toegankelijke films voor een breed publiek.

Het Zuidelijke Filmfestival richt zich op “films die bedoeld zijn voor het grote witte doek”, schrijven de organisatoren op de site van het festival. “Centraal staan narratieve korte films voor een breed publiek, met een duidelijke stempel van de maker.”

Op basis van dat uitgangspunt zijn op het festival vier filmblokken van vier á vijf films te zien. Een paar films eruit gelicht. In de animatie Wander to Wonder (Nina Gantz) gaan drie poppenacteurs in een populaire kindertelevisieserie door met het maken van afleveringen als de filmmaker is overleden. Ook in Lights (Pepijn Tebrunsvelt) komen animatiefiguren tot leven. Zij proberen zich los te maken van de animator die hen maakte.

In de animatie Beautiful Men (Nicolas Keppens) reizen drie broers naar Turkije voor een haartransplantatie, maar als ze met elkaar opgescheept zitten in een hotel slaat de twijfel toe. Van makers Job, Joris & Marieke is Nobody te zien. Daarin wordt de obsessieve Instagrammer onzichtbaar doordat hij teveel selfies maakt. In de fictiefilm Thank You for Your Patience (Simon van der Zande) raakt de sfeer in een stadsbus in Brussel gespannen als een Congolese migrant zijn onvrede met Europa niet onder stoelen of banken steekt. In Vlinderman tenslotte breekt een vlinderverzorger in een dierentuin uit zijn naar binnen gekeerde bestaan als hij een beschadigde vlinder op de grond vindt en op zoek gaat naar de dader.

Naast filmvertoningen is er een filmpitch, met als prijs tweeduizend euro productiegeld voor de winnaar. Ook is er een jury- en een publieksprijs voor beste film en een aanmoedigingsprijs voor de talentvolste maker.


Zuidelijk Filmfestival | 17 en 18 mei 2024 | Cinecitta, Tilburg