Focus: Duitse cinema en John Ford

Herz aus Glas
Je kunt naar Antwerpen gaan om met duizenden anderen over de winkelstraat Meir te sloffen, maar je kunt ook naar het Zomerfilmcollege. In bioscoop De Cinema gaat het van 10 t/m 16 juli met lezingen en films over de romantische aspecten van de Duitse cinema in de jaren zeventig en John Fords films uit de jaren dertig.
Antwerpen is voor veel Nederlanders een café- en winkelstad, maar als het aan Cinea ligt, de Vlaamse organisatie die filmkennis wil verspreiden, gaan Nederlanders ook voor het Zomerfilmcollege de grens over. En waarom ook niet, want het Zomerfilmcollege, dat al sinds 1971 bestaat en waarin de voertaal Engels is, neemt in het filmlandschap een unieke plaats in. Zonder te vervallen in academisch jargon richt het zich met prikkelende lezingen en films op ’gewone’ filmliefhebbers. Anders gezegd: het evenement zit tussen festival en symposium in.
Dit jaar doet het dat met twee filmhistorische onderwerpen, die met lezingen en films worden uitgediept. ‘Melancholia: German Romantic Cinema’ nuanceert het beeld van de Duitse cinema van de jaren zeventig. Die wordt altijd als een rebelse politieke cinema gezien, die zich afzette tegen de apolitieke cinema van de jaren vijftig. Het Zomerfilmcollege stelt dat er binnen deze cinema ook een op de Romantiek geïnspireerde stroming was. In de films van onder andere Werner Schroeter, Daniel Schmid en Hans-Jürgen Syberberg spelen pathos, irrationaliteit, extase en het sublieme een grote rol, begrippen die door de Blut und Boden-ideologie van de nazi’s besmet waren geraakt. Maar ook Fassbinder was beïnvloed door de Romantiek. De lezing ‘R.W. Fassbinder: A shamelessly utopian and probably infantile vision of something like love’ van filmwetenschapper Cristina Álvarez klinkt alvast fijn polemisch.
Het tweede filmhistorische onderwerp gaat onder de titel ‘John Ford in the Hollywood system’ over de betekenis van die filmmaker. Filmwetenschapper en Ford-expert Lea Jacobs gaat in op Fords grotere betekenis voor de cinema dan als regisseur van westerns. Vooral in de jaren dertig toonde Ford zich een uiterst veelzijdige filmmaker, die komedies, drama’s en oorlogsfilms maakte. Veel van zijn films bevatten bovendien een diepgaande kritiek op de Amerikaanse samenleving.
Zomerfilmcollege | 10 t/m 16 juli | De Cinema, Antwerpen