Focus: World Food Day Film Festival in Haarlem
Wereldvoedseldag, een initiatief van de Verenigde Naties, pleit voor voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen op de wereld. Voor het zover is, moet er nog wel even een omslag in het denken over voedsel plaatsvinden. Het World Food Day Film Festival in Haarlem levert er vandaag met vier films een bijdrage aan.
Het lastige met fraaie uitgangspunten is dat niemand er tegen is. Ooit iemand horen zeggen dat er niet voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen op de wereld moet kunnen zijn? Iedereen zegt dat te willen, maar het wordt een andere kwestie als het over concrete maatregelen gaat om dat te bereiken. Dan spelen (financiële) belangen en machtsverhoudingen een meestal beslissende rol en zijn prachtige statements niet meer dan een rookgordijn. Voeg daarbij een ramp als corona, waardoor meer mensen wereldwijd in de ellende zijn geraakt met als gevolg honger, en het beeld van de huidige wereldvoedselsituatie oogt op zijn minst niet florissant.
Voor wie nu in een depressie dreigt te belanden: het is niet alleen maar kommer en kwel. Inzoomen op kleinschalige initiatieven en persoonlijke verhalen kan behoorlijk opbeurend werken. Dat doen de vier films in het World Food Day Film Festival. Het door campagnebureau Food Cabinet in samenwerking met Oxfam Novib en De Schuur in Haarlem georganiseerde festival zet de relatie centraal tussen het eten op ons bord en de wereld om ons heen. De films in het festival hebben, in de woorden van organisatoren, ‘een stevige bite en een belangrijke boodschap’. De films zijn niet te zien in De Schuur, maar worden vertoond in de Waalse Kerk en Theater de Liefde. Naast vertoningen zijn er Q&A’s met makers en debatten en discussies. Ook is de Oxfam Novib foto-expositie ‘There is no Planet B but there is Planet Better’ te zien. Het festival besluit met een Food Quiz onder leiding van comedian Howard Komproe.
Terug naar de films. Eén van de vier vertoningen is de voorpremière van The Taste of Desire van Willemiek Kluijfhout. De documentaire bevat vijf persoonlijke verhalen van mensen over hun bijzondere relatie met de oester. Er valt meer te vertellen over dit tweekleppige weekdier dan de associatie met erotiek. The Ants & the Grasshopper (Raj Patel, Zak Piper) volgt de Malawische dorpsleider Anita Chitaya op haar tocht door Amerika om Amerikanen ervan te overtuigen dat klimaatverandering geen verzinsel is, maar een fenomeen dat vooral Afrika hard treft. Haar dorp wordt geteisterd door droogte en ze wil Amerikanen als ’s werelds op één na grootste uitstoter van koolstofdioxide aanzetten tot actie.
A Taste of Sky (Michael Yuchen Lei) volgt een Deense culinaire ondernemer, die als een kleine bijdrage aan een betere wereld in het Boliviaanse La Paz voor arme jongeren een kookschool en een restaurant begint. Van een andere orde is Meat the Future (Liz Marshall), dat de mogelijkheden van kweekvlees onderzoekt. De film ziet het op grote schaal produceren van ‘laboratoriumvlees’ als een oplossing voor de problemen van de intensieve veeteelt. Het is duurzaam en voorkomt dierenleed. Curieus dat de film de voor de hand liggende oplossing om minder of geen vlees te eten niet noemt. Voor de makers is de mens blijkbaar een onverbeterlijke carnivoor. Komt vast aan de orde in het debat over kweekvlees op het festival.
World Food Day Film Festival | 16 oktober, Waalse Kerk en Theater de Liefde, Haarlem