Focus: Weggedrukte mensen uit de schaduw

Unapologetic

Het Humans of Film Festival was één van de weinig filmfestivals die vorig jaar wel doorgingen. Dat was een goede start voor het festival. De tweede editie vindt van 24 tot en met 26 september plaats. Te zien zijn films over mensen die in films weinig te zien zijn.

Oprichter Feargal Agard van het Humans of Film Festival is geïnteresseerd in de verhalen van en over ‘gewone’ mensen overal in de wereld. Die interesse uitte zich een aantal jaren geleden in de Filmkrant-rubriek Humans of Film Amsterdam, waarin Agard op straat mensen interviewde over de invloed van film op hun leven. Het bleek een rijke bron voor verhalen en de volgende stap was vorig jaar het Humans of Film Festival. Dat richt zich op wat Agard ‘human interest films’ noemt: films over mensen die te weinig zichtbaar zijn in de maatschappij.

Concreet wil het festival, waarvan de tweede editie van 24 t/m 26 september in Amsterdam in het Ketelhuis en Podium Mozaïek wordt gehouden, ingevreten problemen als discriminatie en racisme zichtbaar maken en bespreken. Op het programma staan dertien lange en veertien korte documentaires en fictiefilms. Een kleine greep. De documentaire Unapologetic (Ashley O’Shay) kijkt vanuit het perspectief van ‘black queer feminism’ naar de Black Lives Matter-protesten in Chicago vorig jaar. De speelfilm Along the Sea (Akio Fujimoto) gaat over de ervaringen van drie Vietnamese jonge vrouwen in Japan van wie de werkgever hun paspoorten heeft ingepikt. De Indonesische documentaire Help Is Under Way (Isamail Fahmi Lubis) portretteert een nanny school, waar jonge Indonesische vrouwen worden opgeleid voor werk als huishoudelijke hulp en kindermeisje in het buitenland. En in de documentaire Genderation keert filmmaker Monika Treut ruim twintig jaar na haar spraakmakende documentaire Gendernauts – A Journey Trough Shifting Identities (1999) terug naar de transgenders in San Francisco die ze in die film portretteerde. Hoe is het hun vergaan?

Naast films zijn er paneldiscussies over onder andere het belang van empowerment van vrouwen, de door de corona-pandemie gegroeide haat tegen Aziaten, islamofobie en het slavernijverleden.


Humans of Film Festival | 24 t/m 26 september, Het Ketelhuis & Podium Mozaïek, Amsterdam