Focus: Weg met de borrelpraat

Picture a Scientist

Het wetenschapsfilmfestival InScience kijkt verder dan de coronapandemie. Zorgt de wereldwijde ramp voor een omwenteling in onze levenswijze? De zesde editie van het festival gaat onder het motto ‘Our future in the making’ over de toekomst.

Dat er iets grondig mis is in onze omgang met de aarde, kan dit jaar niemand zijn ontgaan. InScience, dat van 11 t/m 15 november in Lux in Nijmegen wordt gehouden (een selectie festivalfilms is te zien in tien (!) andere steden), vraagt zich af of nu het moment is bereikt ‘waarop we de grote omwenteling kunnen maken die het klimaat nodig heeft’. Het festival doet dat met wetenschapsfilms in drie competities.

Daarnaast zijn er onder de titel ‘Big Ideas’ lezingen van drie vooraanstaande wetenschappers. Philomena Essed, hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Amerikaanse Antioch University in Ohio, komt praten over alledaags racisme. Mihai Netea, hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde aan het Radboudumc, legt uit hoe we ons kunnen weren tegen infectieziekten. En Joyeeta Gupta, hoogleraar Environment and Development in the Global South aan de UvA, houdt een lezing over de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering. Dat het armste deel van de wereldbevolking de zwaarste lasten ervan draagt, is onrechtvaardig en leidt tot mondiale sociale crises als rijke landen hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Niet alle films staan in het teken van klimaaturgentie; sommige zijn om andere redenen urgent en interessant. Zoals de documentaire Coded Bias (Shalini Kantayya, Verenigde Staten), over de impliciete vooroordelen in algoritmes van gezichtsherkenningssoftware, want die herkent vaak de gezichten van mensen met een donkere huidskleur niet. Oliver Sacks: His Own Life (Ric Burns, Verenigde Staten) duikt in het leven van de vijf jaar geleden overleden neurowetenschapper. Aan bod komen Sacks’ strijd tegen homofobie, zijn verslavingen en de worsteling om zijn wetenschappelijke ideeën geaccepteerd te krijgen. Wie nog steeds denkt dat ruimtevaart vooral iets is van de Verenigde Staten, wordt door Indian Space Dreams (Sue Sudbury, Groot-Brittannië) uit de droom geholpen. De film volgt vijf jaar lang de poging van India om een satelliet te ontwikkelen en in de ruimte te brengen. Dat alles met een fractie van het budget van een gemiddelde NASA-missie. Wie genoeg heeft van borrelpraat, maar werkelijk inzicht wil in de wereld, weet waar hij moet zijn.


InScience, 11 t/m 15 november, Lux, Nijmegen. Vanwege de nieuwe corona-maatregelen vindt InScience 2020 alleen online plaats, inclusief de geplande gesprekken, die t/m 22 november online beschikbaar blijven.