Focus: Weekendje Wagner

Der Ring des Nibelungen

Operaliefhebber en in het weekend van 2 en 3 februari nog geen plannen? Dan nu wel, want De Nationale Opera en het Ketelhuis presenteren een Wagner Weekend, waarin een registratie van de complete Der Ring des Nibelungen (15 uur) op film is te zien en te horen. De aanleiding is het afscheid van Pierre Audi, die dertig jaar De Nationale Opera leidde.

Bij Wagner vallen altijd de woorden pompeus, Teutoons en duister, maar volgens kenners is dat onzin. Volgens hen kun je Der Ring des Nibelungen vergelijken met een Netflix-dramaserie, met als verschil dat het verhaal met muziek wordt verteld. De strekking is echter hetzelfde als van veel dramaseries: geld en macht maken niet gelukkig. Al helemaal niet als er sprake is van immoreel en crimineel gedrag en menselijkheid en liefde het onderspit delven. De slotconclusie dat de wereld niet deugt en dat we op een betere moeten hopen, klinkt in onze tijd ook niet vreemd.
De vierdelige Der Ring des Nibelungen gaat over de vergeefse pogingen van oppergod Wotan om zijn verloren macht over de wereld te herwinnen. Daarin wordt hij gedwarsboomd door een dwerg, Alberich, die de liefde heeft afgezworen en van het Rijngoud een ring heeft gesmeed, die hem ongebreidelde macht verschaft. Wotan slaagt erin om de ring te bemachtigen, maar hij verliest hem aan twee reuzen. Laf schakelt hij zijn kinderen in om de ring terug te krijgen. Het voor zijn karretje spannen van anderen leidt uiteindelijk tot een Apocalyps die iedereen verzwelgt, waarna de wereld opnieuw kan beginnen.

Der Ring des Nibelungen is Wagners meesterwerk. De componist dacht in 1853 drie jaar voor het werk nodig te hebben, maar dat werden ruim twintig jaar. Het Ketelhuis vertoont het spektakelstuk op twee dagen. Op 2 februari staan Das Reingold en Die Walküre op het programma, een dag later Siegfried en Götterdämmerung. Pierre Audi komt ook langs. De entree is 15 euro per deel en 45 euro voor de hele cyclus. Cineville-pashouders hebben gratis toegang!

ketelhuis.nl