Focus: Warming Up Festival

Reflectie op de klimaatcrisis

Planeet B

Dat er een klimaatcrisis is beseft inmiddels (bijna) iedereen. Het Amsterdamse Warming Up Festival, dat duurt tot zondag 5 november 2023, presenteert er in de Tolhuistuin, Treehouse NDSM en De Rietwijker een breed programma over met livemuziek, kunst, wetenschap, activismeworkshops en live-optredens. FC Hyena vertoont klimaatfilms.

Er zijn teveel activiteiten op het Warming Up Festival om ze allemaal te kunnen noemen. Een paar eruit gelicht. Op het terrein van de Tolhuistuin is een kunstroute met op het klimaatvraagstuk geïnspireerde werken van bijna dertig kunstenaars. Treehouse NDSM presenteert de groepsexpositie Labours of Love, waarin kunstenaars hun visie delen op de klimaatcatastrofe als een gevolg van ‘patriarchale, koloniale en extractivistische denkpatronen’. De werken op de expositie draaien om ‘liefdevol samenleven met andere wezens’.

In Shell and the art of protest: Brazil reflecteren kunstenaars en activisten op de impact van Shell op Brazilië. In Shell and the art of protest: USA draait het om de invloed van Shell in de Verenigde Staten. In de Warming Up-talkshows gaat het over de zin van demonstraties in de klimaatcrisis.

Van theatergroep Gouden Haas is de afscheidsceremonie voor uitgestorven dieren en planten Herinner ons te zien. En in Play Your Part praten Carice van Houten en academicus en activist Rupert Read over wat we als burgers kunnen doen om de klimaatcrisis te lijf te gaan.

FC Hyena participeert in het Warming Up Festival met films. Daaronder Deep Rising (Matthieu Rytz, 2023), een documentaire over de exploitatie van de diepzeebodem. Op zoek naar mineralen dreigt er steeds meer mijnbouw te komen in de zee. Na afloop is er een nagesprek over diepzeemijnbouw.

De documentaire Temperature Rising (Jacqueline van Meygaarden, Rehad Desai en Anita Khanna, 2023) volgt activisten in zuidelijk Afrika in hun strijd voor klimaatgerechtigheid. Zuidelijk Afrika lijdt hevig onder de klimaatcatastrofe maar de rijke wereld, die het klimaatprobleem grotendeels veroorzaakte, heeft er nauwelijks oog voor.

De documentaire Esther & the Law (Tatiana Scheltema, 2023) gaat over de strijd van één vrouw tegen een multinational. De film portretteert Esther Kiobel, die strijdt voor gerechtigheid voor haar man. Hij was een van de negen mannen die in 1995 in Nigeria werden geëxecuteerd, omdat ze in opstand kwamen tegen de vervuiling van hun land door Shell. Bijna vijfentwintig jaar later sleept Esther Shell in Nederland voor de rechter.

De jeugddocumentaire Planeet B (Pieter van Eecke, 2023) volgt twee dertienjarige vrienden, die zich aansluiten bij Extinction Rebellion. Als ze gearresteerd worden, leidt dat bij de één tot een nog grotere actiebereidheid, maar bij de ander tot twijfel.

Warming Up Shorts telt zeven speelse, leerzame en kritische kinder- en jeugdfilms over de (toekomstige) wereld. Avonturen over een plastic soep, een astronaut die leven op Mars probeert te stichten en een varken, dat een stad van stroom voorziet. Maar ook een film over de ondergrondse belevenissen van een veldmuis en over strandgangers, die geen uitweg zien in een hittegolf.

Geen documentaire, maar een op de werkelijkheid gebaseerde fictiefilm ten slotte is Into Dust (Orlando van Einsiedel, 2021). Het drama gaat over de Pakistaanse sociale activist Perween Rahman, die streed voor de (land)rechten van de armen. Ze werd in 2013 vermoord door de maffia van landeigenaren.


Warming Up Festival | 30 oktober – 5 november 2023 | Tolhuistuin, Treehouse NDSM, De Rietwijker en FC Hyena, Amsterdam