Focus: Wansmakelijk Goed

PYOTR495

Goede films kun je overal zien, maar voor onvervalste wansmaak moet je naar het festival Noorderzon in Groningen. In een tot minibios omgebouwde container zijn onder de titel ‘Wansmakelijk Goed’ zes korte films te zien. Wansmaak is wat hen bindt.

Waarom in een comfortabele bioscoopzaal films zien als dat ook kan in een tot bioscoopje omgebouwde container? Prima setting voor de tweede editie van Wansmakelijk Goed, dat een mix vertoont van horror, komedie, romantiek, fantasy en experimenteel. Initiatiefnemers Hilde van de Wal en Floor Heering, in het dagelijks leven programmeurs van Vera Zienema in Groningen, merken in het persbericht deftig op dat ‘dit concept een culturele toevoeging is aan het Groninger bioscooplandschap’. Mooi gezegd en vast helemaal waar, al klinkt het erg naar subsidieaanvraagtaal.

Laten we het programma even doornemen. Pyotr495 (Blake Mawson) is een korte fictiefilm over een homo in Rusland, die als hij een afspraak met een date denkt te hebben, wordt opgewacht door ultranationalistische homofobe griezels. Het bloedige einde pakt anders uit dan de griezels dachten. De komische stop-motion animatie Under the Apple Tree (Erik van Schaaik) is een morbide sprookje waarin de doden met hulp van een stel wormen herrijzen. ‘Geschikt voor kinderen die niet terugdeinzen voor wat gorigheid’, luidt de aanbeveling van de twee programmeurs. De film won de prijs voor beste korte film op het New York City Horror Film Festival.

A Purgatory Story (Tom Albanese) is een weirde romantische komedie over een tiener die met een ouija-bord (een letterspel waarvan sommigen denken dat je ermee in contact kunt komen met geesten) een demon oproept. Tussen beiden ontstaat een gepassioneerde liefde. Ringo (Yaara Sumeruk) is een absurdistische komedie over een vrouw van middelbare leeftijd die in een hotelkamer een jonge mannelijke escort bestelt. De ontmoeting pakt anders uit dan verwacht met twee personages die hun zielenroerselen bloot leggen.

In de zwarte komedie Noreen (Domhnall Gleeson) worden twee klunzige politieagenten, de één jong en gebroken door liefdesverdriet, de ander oud en futloos, naar een landhuis gestuurd, waarin een buurman een geweerschot heeft gehoord. De film is een onderonsje van de Ierse Gleeson-familie: Brendan en zijn zoon Brian spelen de politieagenten, Brendans andere zoon Domhnall is de regisseur. Een onvervalste horrorkomedie tenslotte is Helsinki Mansplaining Massacre (Iljra Rautsi), waarin een gezelschap superirritante betweterige mannen een vrouw tot drieste daden drijft. De moraal voor vrouwen: mannelijke betweters kun je met radicale middelen de mond snoeren. De moraal voor mannen: als je leven je lief is, houd je in gezelschap van een vrouw soms je mond.


Wansmakelijk Goed, van 15 t/m 19 augustus in de container aan de Leliesingel op het Noorderzon Performing Arts Festival Groningen.