Focus: Wandelen met Go Short

Analysis Paralysis

Het Nijmeegse kortefilmfestival Go Short speelt zich gewoonlijk in zalen af, maar gaat op 16 juli naar buiten. Niet om in de openlucht films te vertonen, maar voor een stevige wandeling.

In samenwerking met Architectuurcentrum Nijmegen organiseert Go Short een filmwandeling door Nijmegen-West. Dat stadsdeel is het oude industrie- en havengebied aan de Waal dat een transformatie doormaakt naar een stedelijk woon- en werkgebied. Tijdens de wandeling kun je op je telefoon vier korte films zien, die de sfeer van het gebied versterken. De superkorte (nog geen twee minuten), Oscar-genomineerde animatie The Deep (PES) gaat over het onderwaterleven van gereedschappen. Arbeiders verlaten de Lumière-fabriek is het beroemde filmpje waarmee de broers Lumière hun vertoningsdebuut maakten. Fest is een film van Nikita Diakur, een van oorsprong Russische maker die een fascinatie heeft voor het lelijke en het onvoorspelbare in stedelijke omgevingen. En de animatiefilm Analysis Paralysis van Anete Melece toont een park waarin diverse mensen bij elkaar komen en tussen wie allerlei interacties ontstaan.

Naast het zien van de films kun je luisteren naar verhalen van bewoners en architecten en architectuurhistorici over het gebied. En er is muziek te horen, die Frank Boeijen speciaal voor de wandeling componeerde. De rode draad in de wandeling is de verhouding tussen verleden, heden en toekomst van het gebied. In de woorden van de organisatoren: “We nemen je mee in de zoektocht en blikken vooruit op een nieuw verhaal.”

Vanaf 16 juli is de wandeling, die je alleen of met anderen kunt lopen, gratis beschikbaar via de mobiele website van Go Short. De route, die 100 á 120 minuten duurt, start op het Joris Ivensplein en loopt onder de spoorbrug door naar het havengebied en de wijk Waterkwartier.


Go Short Filmwandeling | Wandeling door Waalfront, Nijmegen | Vanaf 16 juli gratis beschikbaar via de website.