Focus: Vijfentwintig jaar Cinebergen

Ich bin dein Mensch

Vijfentwintig jaar geleden vonden Paul Hegeman en Ruud Koning in Bergen een leegstaande schuur. Ze bleken er films in te kunnen draaien. Fijn dat er ook nog oude rieten stoeltjes in stonden, zodat de bezoekers konden zitten. Cinebergen was geboren. Aanvankelijk met één filmvoorstelling per week, maar sinds lange tijd met dagelijkse vertoningen. Jaarlijks weten vijfentwintigduizend bezoekers de weg naar het filmtheater te vinden. Deze maand viert Cinebergen haar vijfentwintigjarig jubileum.

Hoe houd je een filmtheater vijfentwintig jaar overeind? Nodig is in elk geval passie voor film, het motto van Cinebergen. Maar er is meer nodig. Vrijwilligers bijvoorbeeld, die zich thuis moeten voelen in het filmtheater. In Cinebergen vormen ze met de medewerkers volgens het jubileumbericht ‘een hechte familie’. De ‘familie’ wordt financieel gesteund door de Vrienden van Cinebergen, sponsors en de gemeente Bergen. Zo houd je het als filmtheater vijfentwintig jaar vol.

Cinebergen viert het jubileum van 15 t/m 21 november met vier voorpremières voor volwassenen en één voor kinderen. De films zijn: Persona non grata (Lisa Jespersen, 2021), een tragikomisch drama over ongemakkelijk familiedrama’s; The Voice of Love (Valérie Lemercier, 2020), een biografische film geïnspireerd door Céline Dion; Ich bin dein Mensch (Maria Schrader, 2021), waarin een vrouw als wetenschappelijk experiment drie weken met een robot woont; en The Duke van de onlangs overleden filmmaker Roger Michell, een op feiten gebaseerde komedie over de diefstal door een taxichauffeur van een schilderij van Goya in 1961 in Londen. Voor kinderen is er De club van Sinterklaas en het vergeten Pietje (Martijn Koevoets, 2021), over natuurlijk de eeuwige vraag: komt Sint op tijd in Nederland?

Alle films zijn te zien met een jubileumkorting van 2,50 euro. Op naar de volgende vijfentwintig jaar!


cinebergen.nl