Focus: Videokunst in openbare ruimte

  • Datum 19-12-2018
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

Persephone & Demeter

De scheidslijn tussen film, videokunst en virtual-reality-installaties vervaagt. Dat is tot 6 januari te zien in het project Exchange, dat bestaat uit tien videowerken in de openbare ruimte in vijf steden.

Exchange is een project van Viewmaster Projects, de kunstclub die sinds 2010 videokunsttentoonstellingen in de openbare ruimte realiseert. De keuze voor die arena is niet toevallig, want nodigt uit om te reflecteren op de functie van de openbare ruimte en dat is iets wat Viewmaster Projects graag doet. Ook richt het zich op actuele maatschappelijke vraagstukken en veranderingen in de hedendaagse beeldcultuur. Grote woorden, die concrete invulling krijgen in kunstprojecten als Exchange. Vijf kunstinstellingen in vijf steden hebben elk twee werken van jonge kunstenaars geselecteerd en presenteren die op een raam van hun instelling of elders in de stad. Die kunstinstellingen zijn Heden Den Haag, Garage Rotterdam, Pennings Foundation in Eindhoven, Greylight Projects in Hoensbroek en LIMA Amsterdam.

In Persephone & Demeter van Anna Sophie de Vries – te zien op een raam van Heden Den Haag – zijn personages op zoek naar een meer bezielde werkelijkheid dan die waarin ze leven. Verveeld door decadentie en materialisme verlangen ze naar diepgang en zingeving. De organisatoren spreken van ‘een spannende, eigentijdse en flamboyante interpretatie van de Griekse mythe’. Het tweede werk, ook te zien bij Heden Den Haag, is Mom Makes the Bed van Andrea Éva Györi. Het toont een vrouw die in een woonkamer een slaapbank opmaakt en daarbij openhartig praat over liefde, seks, jaloezie en andere zaken tegen de persoon achter de camera, die ook haar dochter is.

De acht ander projecten zijn De staat van de straat (van J&B) en Maple Tree (Inge Meijer) in Garage Rotterdam; Floating Signifiers (Mirte van Duppen) en The Stretch: Between Two Frames (Sara Bachour) in Pennings Foundation in Eindhoven; But Keep Your Feet On the Ground (Amélie Bouvier) en Crying vids#1 (Lisa Lauffs) in Greylight Projects in Hoensbroek; en Tape Generations (Johan Rijpma) en Démontable (Douwe Dijkstra) in Maastricht (te zien op de ramen van respectievelijk Markt 56 en Boschstraat 87).

viewmaster-projects.com