Focus: Veelzijdige Arabische wereld

The Women in Block J

Het tonen van cinematografisch waardevolle films over de veelzijdigheid van de Arabische wereld is het doel van het Arab Film Festival. Het Rotterdamse festival maakt op 29 november een uitstapje naar Filmhuis Den Haag. Te zien zijn drie films over personages in moeilijke situaties.

‘Het Arab Film Festival heeft tot doel de politiek, het dagelijkse leven en de standpunten, maar ook de schoonheid, de artisticiteit en de humor van de Arabische wereld te tonen’, staat op de site van het festival, dat als basisplaats Rotterdam heeft. Wie het festival wel eens heeft bezocht, weet dat het vooral films toont over de veerkracht van mensen in vaak moeilijke omstandigheden.

Zoals in het in 1994 in de Algerijnse burgeroorlog spelende Abu Leila (Amin Sidi-Boumédiène). Daarin trekken twee jeugdvrienden de woestijn in op zoek naar een gevluchte terrorist. Tijdens de doldrieste tocht worden ze geconfronteerd met geweld en agressie en raken ze in de greep van hallucinaties. De grens tussen waarheid en verbeelding, goed en kwaad, vervaagt steeds meer.

In het Marokkaanse The Women in Block J (Mohamed Nadif) ontsnappen drie patiënten en een verpleegster uit een psychiatrische inrichting. In de nachtelijke escapade proeven ze weer iets van het normale leven wat een gezonde uitwerking heeft. Een Marokkaanse One
Flew over the Cuckoo’s Nest?

Lichtvoetiger is het Libanese 1982 (Oualid Mouaness), waarin een elfjarig jochie op school worstelt met zijn voornemen om tegen een meisje te zeggen dat hij haar leuk vindt. Als er een alarm klinkt voor een luchtaanval van het Israëlische leger is hij alleen nog maar vastberadener om haar zijn verliefdheid te verklaren.

Drie films, drie keer de veelkleurigheid van de Arabische wereld.


filmhuisdenhaag.nl