Focus: Twee keer John Cassavetes en Gena Rowlands

A Woman Under the Influence

Niet ieder acteur/regisseursstel is jaren nadat ze gestopt zijn nog een inspiratiebron voor theater- en filmmakers. Het is tekenend voor het talent en de werkwijze van John Cassavetes en Gena Rowlands dat zij dat wel zijn. Met als aanleiding het toneelstuk John & Gena vertoont Lab111 met A Woman Under the Influence en Opening Night twee klassiekers van het unieke filmduo.

Regisseur Lizzy Timmers van Wunderbaum, de theatergroep die John & Gena opvoeren, verwoordt op de site van Wunderbaum waarom Cassavetes en Rowlands nog steeds inspireren: ‘In hun werk gaan ze uit van de intelligentie van de acteur als maker en daardoor ontstaat een enorme vrijheid. Het acteren van Gena zelf is gelaagd, radicaal en full, zonder dat het op aanstellerij lijkt. Dat wil ik ook kunnen bereiken met mijn acteurs.’

Ongetwijfeld slaagt ze daar in met acteurs als Bert Luppes en Elsie de Brauw. John & Gena is geënt op de werkwijze van Cassavetes en Rowlands. Net als in hun films trekken de acteurs hun persoonlijke leven de voorstelling in. Zij spelen favoriete scènes uit Cassavetes’ films, maar vragen zich ook af hoe hun persoonlijke leven hun werk in het theater beïnvloedt. Lopen hun professionele en privélevens net als bij Cassavetes en Rowlands volledig door elkaar?

Wie het antwoord wil weten moet het toneelstuk gaan zien. Wie wil weten hoe dat bij Cassavetes en Rowlands zat, kan in Lab111 twee intense films van hen zien. Beide films, elk drie keer te zien tussen 12 mei en 14 juni, zijn hoogtepunten van de Amerikaanse independent cinema. In A Women Under the Influence (1974) speelt Rowlands een echtgenote en moeder in een huwelijk dat lijdt onder haar instabiele gedrag en de afstandelijkheid van haar man. Rowlands rauwe en intense acteren en het spel van Peter Falk als haar echtgenoot zijn fenomenaal. Cassavetes en Rowlands financierden de film met het geld van een extra hypotheek op hun huis, omdat geen studio brood zag in de film.

In Opening Night (1977) speelt Rowlands een actrice die worstelt met drankzucht, plankenkoorts en ouder worden. Als een fan van haar, een tiener, verongelukt, belandt ze in een crisis, omdat ze zich verantwoordelijk voelt voor haar dood. Als ze gewelddadige geestverschijningen van de tiener krijgt, stort ze psychisch in. Ook in deze film is Rowlands’ op haar ervaringen met de theater- en filmwereld geïnspireerde personage aangrijpend.

Verplichte kost voor iedereen die wil weten hoe urgente cinema eruitziet.


Two Films by John Cassavetes Starring Gena Rowlands | vanaf 12 mei | Lab111, Amsterdam