Focus: Tilburgs Film Festival

Kop op

Wie denkt dat er in Brabant alleen maar megastallen en xtc-labs zijn, heeft het mis. Er worden ook uitstekende (korte) films gemaakt. Ze zijn 24 en 25 mei in bioscoop Cinecitta te zien op de tweede editie van het Tilburgs Film Festival.

De prijswinnende animatiemakers Job, Joris en Marieke werken toch in een studio in Utrecht? Jazeker, maar Joris Oprins, een van de drie makers, is geboren in Tilburg. En Tilburg ligt in Brabant, dus is A Double Life (2018) van Job, Joris en Marieke op het Tilburgs Film Festival te zien. En waarom ook niet? Altijd leuk om een stadgenoot furore te zien maken. Verbluffend trouwens hoeveel internationale prijzen Job, Joris en Marieke de laatste jaren hebben gewonnen: onder meer een Oscarnominatie voor A Single Life (2015) en begin dit jaar een Emmy Kids Award voor Kop op (2017).

Maar er zijn meer Brabantse filmmakers dan Joris Oprins. Hun werk is te zien in twee filmblokken van elk zes films. Alle genres zijn vertegenwoordigd. Naast het genoemde A Double Life is er animatie van Jasper Kuipers (Finity Calling) en Matty Jorissen en Wijnand Driessen (From the Snow-Covered Hill). Korte documentaires zijn er van Ruut van der Beele (Performances That Resonate), Carine van Vugt (Wonen overal) en Marieke Wildlak (Nu of nooit meer). Fictiefilms zijn er van Bart Schrijver (Hou vast), Jochem de Vet (90 graden), Aswin Baaijens (Hoort erbij), Guust Mulder (Alaraph), Jan van Ooijen (Routes familières) en Kevin Jochems (Bobby B).

Het festival besluit met de uitreiking van de Tilburg Film Awards.


tilburgsfilmfestival.nl