Focus: Tien jaar Oost-Europese cinema

  • Datum 04-11-2018
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel
Korida (Siniša Vidović)

Korida (Siniša Vidović)

Klein begonnen maar inmiddels tien jaar oud en uitgegroeid tot een belangrijk festival voor Oost- en Zuidoost-Europese films. We hebben het over het Eastern Neighbour’s Film Festival (ENFF), dat groots uitpakt met het tienjarige jubileum van 7 t/m 11 november in Filmhuis Den Haag en Theater Dakota.

Te zien zijn veertig films uit onder meer Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Estland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Polen, Roemenië en Servië. Van de films zijn bijna dertig Nederlandse premières, vaak in aanwezigheid van de regisseur, een acteur of de producent.

Het festival opent met de documentaire Korida (Siniša Vidović), dat een humoristisch en politiek betrokken beeld schetst van hedendaags Bosnië. Uit Bosnië komt ook de bekroonde speelfilm Men Don’t Cry (Alen Drljević), over een therapeutische workshop voor oorlogsveteranen. In het Macedonische Secret Ingredient belandt een zoon in een reeks zwartkomische verwikkelingen na het bakken van een spacecake. Alle drie de genoemde regisseurs zijn op het festival aanwezig.

In het Hongaarse Coyote (Márk Kostyál) erft een kleinzoon in een provinciestadje een oud huis. Als lokale bazen het geen goed plan vinden dat hij het pand gaat opknappen, verandert de film in een Hongaarse western. In de Slowaakse documentaire Occupation 1968 praten ex-soldaten uit de vijf Oost-Europese landen die in 1968 betrokken waren bij de inval in Tsjechoslowakije, over hun herinneringen. Posoki (Stefan Komandarev) schetst aan de hand van portretten van taxichauffeurs in Sofia een beeld van de Bulgaarse samenleving.

Het festival besluit met de geweldige Tsjechische klassieker Leeuweriken aan een draadje van Jirí Menzel. De film gaat over de heropvoeding door het communistische regime van mensen die geen modelburgers wilden zijn. Dwangarbeid op een vuilnisbelt moet hen tot de juiste politieke inzichten brengen. De film werd in 1969 meteen verboden. Pas na de val het communistische regime twintig jaar later werd hij uitgebracht en maakte hij internationaal furore. Acteur Václav Neckář, die als jongetje in Menzels eerdere klassieker Closely Watched Trains speelde, is bij de vertoning aanwezig.

enff.nl | filmhuisdenhaag.nl | theaterdakota.nl