Focus: Tegenstroom Film Festival 2025
Korte films buiten de geijkte paden

Milano
Je hebt allerlei soorten kortfilms. Het Nederlands-Vlaamse kortfilmfestival Tegenstroom, van 12 t/m 14 juni in CineCity Terneuzen, richt zich op de kwetsbare korte film. Geen hapklare, rechtlijnige films, maar films “die de kijker uitdagen om het leven eens te bekijken van de andere kant.”
Wie een festival Tegenstroom noemt, verhult niet de bedoelingen. Tegenstroom is dan ook een festival dat tegen de stroom in gaat. Het doel is niet meesurfen op wat makkelijk is, maar, in de woorden van festivaldirecteur Jeannice Andriaansens, “om een breed publiek kennis te laten maken met de grensoverschrijdende, verbindende kracht van de kwetsbare kortfilm.”
Dat het festival eigenzinnige keuzes maakt, blijkt meteen al uit de openingsfilm van het festival op 12 juni. Dat is namelijk geen kortfilm, maar de speelfilm Milano van de Vlaamse filmmaker Christian Vandekerckhove. Zij is aanwezig op de openingsavond.
Acht jaar geleden kreeg Vandekerckhove veel lof voor haar sociale documentaire Rabot, over de veelal armlastige bewoners van een Gentse woontoren, die inmiddels gesloopt is. Haar speelfilmdebuut Milano voert een vader op die zijn elfjarige doofstomme zoon Milano in zijn eentje opvoedt. Hun relatie staat onder druk door geldgebrek, het plotseling opduiken van Milano’s biologische moeder en Milano’s omgang met een rijke kerel.
In de dagen erna bestaat het festivalprogramma uit zes themablokken en drie Zeeuwse programma’s. Ze tellen tussen de drie en zes films en duren ongeveer 75 minuten. De films in Jeugd, dromen & ambitie zijn “rauw, ontroerend en vol vuur. Een blokkenset over opgroeien met grootse verlangens, botsen met de realiteit en zoeken naar wie je werkelijk bent.” De films in Familie & relaties gaan over “waar liefde schuurt en stilte spreekt: verhalen over thuis, gemis en de drang om écht gezien te worden.” In Liefde & psychologische worsteling draait het om verhalen waarin je “de grens tussen binnenwereld en buitenwereld [ziet] vervagen.” Maatschappelijke bewogenheid & activisme bevat “films die raken én aanzetten. Persoonlijk wordt politiek in deze urgente verhalen over onrecht, hoop en actie.” In Kunst & erfgoed “komen traditie, expressie en verbeeldingskracht samen in een eerbetoon aan wat ons cultureel verbindt.” En Overleving & technologische mystiek tenslotte bevat films over “overleven in een wereld vol algoritmes en absurde systemen. Hier zie je de mens laveren tussen controle en chaos.”
De films in de drie Zeeuwse programma’s (“100% Zeeuws”) zijn gegroepeerd rond drie thema’s. In Verlies, reflectie en onconventionele denkwijzen draait het om “persoonlijke rouw, symbolische beelden en kritische vragen. Deze films zoeken betekenis in verandering.” De films in Passie, ambitie en creatieve erfenis gaan over “wat blijft als alles verandert: makers die met hart en ziel traditie en toekomst verbinden.” Het derde Zeeuwse programma telt slechts één film, namelijk de documentaire Mission ImPAWsible. De film toont de strijd van een dierenopvangcentrum in Portugal voor een dierwaardig leven van straathonden. De film wordt ingeleid.
Naast deze programma’s is er een selectie studentenfilms te zien, wordt er een panelgesprek gevoerd over het maken van films buiten de Randstad en biedt de jury een blik achter de schermen. Ook zijn er drie masterclasses: met cameraman Jan Vercaille over beeldkeuzes, met actrice en jurylid Joy Verberk over het ‘repareren’ van slecht lopende scènes en met filmmaker Peter Monsaert over het maken van intieme en intense scènes. Het festival besluit 14 juni met de uitreiking van de Tegenstroom Awards.
Tegenstroom Film Festival | 12 t/m 14 juni 2025 | CineCity Terneuzen