Focus: Sporten in de bioscoop

Kampala Cycling Couriers

Ook het Sport Film Festival Rotterdam moet zich aan de omstandigheden aanpassen. Dit jaar op 27 en 28 oktober in LantarenVenster geen talkshows maar vooral filmvertoningen. Toch is er met de uitreiking van de Rotterdam Sport Film Award ook een feestelijk live-evenement.

Dat films over sporten en sporters de afgelopen jaren een vlucht namen, is begrijpelijk, want in de sportwereld liggen jubel en tragedie voor het opscheppen. Ideaal voor film, dat leeft van drama en spektakel. Het Sport Film Festival Rotterdam wil de veelzijdigheid van sportfilms laten zien, maar de ambities reiken verder. Het festival heeft als doel ‘bij te dragen aan de ontwikkeling van sportfilms, de sportfilmindustrie te stimuleren en sportcinema lokaal, nationaal en internationaal in de schijnwerpers te zetten’.

Aan aspiraties dus geen gebrek bij het festival, dat dit jaar noodgedwongen in compacte vorm plaatsvindt. Op het programma staan twee lange en zestien middellange en korte films. Het festival opent met Amore infinito (Boudewijn van Eijck), een eerbetoon aan de Giro, met beelden van onder andere Bauke Molllema, die vertelt hoe hij de Giro vorig jaar beleefde. En passant onthult hij een paar wielergeheimen.

Kampala Cycling Couriers (Jamillah van der Hulst) volgt de oprichting van een fietskoerierbedrijf in Oost-Afrika. Met steun van een ervaren Nederlandse fietskoerier proberen vier lokale fietskoeriers een duurzaam bedrijf op te zetten. Hun enthousiasme komt door onderlinge spanningen onder druk te staan. In de middellange film Learning to Skateboard in a Warzone (If You are a Girl) volgt documentairemaker Carol Dysinger in Kaboel Afghaanse meisjes die zich niet bij de inperking van hun leven neerleggen en leren lezen, schrijven en skateboarden.

Drie films strijden om de Rotterdam Sport Film Award. In Loslaten portretteert Marloes van der Haagen een ziekenhuismedewerker die met zeilen de stress en werkdruk van zich afgooit. Surfweer (Thomas Roos) geeft een inkijkje in de wereld van professionele golfsurfers. En Ghetto Dino (Jack Westerlaken) gaat over een nieuwe sport: de film portretteert een ‘drone racer’. Don’t try this at home!


Sport Film Festival Rotterdam, 27-28 oktober, LantarenVenster, Rotterdam.