Focus: Spanje in Amsterdam (en een beetje Rotterdam)

Quién te cantará

Ook het Amsterdam Spanish Film Festival jubileert. Vijf jaar geleden opgericht, viert het van 28 mei t/m 2 juni zijn eerste lustrum. Zoals altijd toont het festival een selectie van het beste uit de Spaanse cinema van het afgelopen jaar. Ook zijn er na veel filmvertoningen weer hapjes en drankjes.

‘Een duister, dromerig sprookje over verdwenen en herboren identiteiten’ noemt het Britse filmmagazine Sight & Sound de film Quién te cantará, waarmee het Amsterdam Spanish Film Festival opent. In het mysterieuze drama verliest een popzangeres haar geheugen, waarna ze tien jaar later met hulp van een devote fan haar oude identiteit wil terugvinden. Sight & Sound noemt regisseur Carlos Vermut ‘Spanje’s meest opwindende filmmaker’. De slotfilm van het festival is El reino (Rodrigo Sorogoyen, 2018), een politieke thriller over een politicus in een corruptieschandaal.

In de dagen tussen de openings- en slotfilm kunnen we onder veel meer naar de Nederlandse première van Elisa y Marcela (Isabel Coixet, 2019). Het drama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een lesbisch stel dat in 1901 wilde trouwen, wat lukte doordat een van de vrouwen zich voordeed als man. Van regisseur Coixet is ook de fototentoonstelling Faces te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, met ruim vijftig foto’s van acteurs, scenaristen, actrices en anderen met wie ze films heeft gemaakt.

Ook te zien is het in Spanje veelbesproken Carmen & Lola (Arantxa Echevarría, 2019), een liefdesdrama over twee Romavrouwen. Met een double bill onder de noemer The Passage of Time brengt het festival een eerbetoon aan de Catalaanse regisseur Isaki Lacuesta. Zijn La leyenda del tiempo (2006) volgt met een mengeling van documentaire en fictie het leven van twee jongens, met al hun verwachtingen en verlangens. In Entre dos aguas (2018) volgen we de jongens weer, maar dan twaalf jaar later.

Geen Spaans filmfestival zonder muziek. De documentaire Ara Malikian: Una vida entre las cuerdas (Nata Moreno, 2017) portretteert de Libanees-Armeense violist Ara Malikian, die klassieke muziek combineert met rock, flamenco en andere genres. Na de vertoning is er een live-optreden.

Het festival vindt plaats in Tuschinski, Eye, Munt en Cinecenter. LantarenVenster vertoont van 4 t/m 9 juni in Rotterdam een selectie van het programma.


amsterdamspanishfilm­festival.com | lantarenvenster.nl