Focus: Skaten is voor witte mensen

The Blackboard

Als je als zwarte jongen in Amerika van skaten hield, werd je een paar decennia geleden uitgespuugd door de zwarte gemeenschap. Skaten was voor witte jongens. De documentaire The Blackboard laat zien hoe een onschuldig iets als skaten raciaal besmet was.

Hij was eenzaam en geïsoleerd in zijn jeugd, zegt de Amerikaanse filmmaker Marquis Bradshaw in een interview over zijn ervaring als skater. Zwarte jongens meden hem omdat hij van skaten hield. Hij was de enige zwarte skater in zijn buurt. Ook waren alle jongens met wie hij ging skaten wit. Je zou het niet zeggen als je nu op skatebanen kijkt, maar dertig jaar geleden was skaten simpelweg iets wat je als zwarte jongen niet deed. Het was een sport voor witte jongens. Als zelfbewuste zwarte jongen wilde je er niets mee te maken hebben. Als je dat vergat, hielp je omgeving je er wel aan herinneren dat skaten not done was.

Zijn jeugdervaringen als skater inspireerden Bradshaw tot de documentaire The Blackboard, waarin zwarte skaters praten over hun conflicten met de zwarte gemeenschap over hun liefde voor skaten. Hij werd in 1979 toen hij begon te skaten uitgespuugd door de gemeenschap, zegt Ron Allen, die in 1987 de eerste zwarte professionele skater werd. Skater Larry Redmon zegt dat hij als hij aan het skaten was soms door auto’s bijna expres werd aangereden. Weer een ander zegt dat zijn vader zich schaamde voor de buurt dat hij van skaten hield.

Het duurde lang voordat de zwarte gemeenschap skaten aanvaardde. Van grote invloed was tien jaar geleden de videoclip voor Kick push van hiphopper Lupe Fiasco. Daarin wordt een arme zwarte jongen erop aangekeken dat hij skate, maar uiteindelijk overwint hij door het skaten de ellende in zijn buurt. De clip, waarin skaten een sociaal vehikel is voor een beter leven, doorbrak het zwarte taboe op skaten. Vanaf die tijd vormen hiphop en skaten een onverbrekelijk en harmonieus duo.

The Blackboard, waarin de interviewfragmenten worden afgewisseld met skatekunststukjes, zet aan tot nadenken over groepsidentiteit als een gevangenis. De film roept op om buiten opgedrongen raciale lijnen te denken. In de woorden van een vrolijke skater: "Of je nu wit, zwart, paars of groen bent, lol hebben met vrienden is altijd supercool."

Het kleiduivenschieten heeft nog een lange weg te gaan.

The Blackboard, alleen 22 maart, 20.00 uur in de Melkweg (melkweg.nl). Introductie en nabespreking met skateboarder Guleed Yusuf en filmmaker en vlogger Bibi Fadlalla.