Focus: De andere Sean Connery

The Offence

Vorig jaar oktober overleed Sean Connery op negentigjarige leeftijd. Kino in Rotterdam herdenkt hem van 19 juli t/m 16 augustus onder de titel King Connery met vier films. Nu eens niet met James Bond, het personage waarover Connery ooit opmerkte: “I have always hated that damn James Bond. I’d like to kill him.

Het is een begrijpelijke frustratie van acteurs die een iconisch personage hebben gespeeld. Ook al hebben zij vele tientallen andere personages gespeeld, hun leven lang zullen zij herinnerd worden aan dat ene personage. Dit stukje is er ook weer het bewijs van, want ook hierin valt meteen de naam Bond als het over Connery gaat.

Kino wil laten zien dat Connery meer kon dan de Britse geheim agent spelen. Zoals een man in Hitchcocks Freudiaanse drama Marnie (1964) die erachter komt dat zijn vrouw zware psychologische problemen heeft. Volgens velen is zijn rol in deze film van charmante, maar ook manipulatieve echtgenoot één van de beste uit zijn carrière.

Een totaal andere Connery is te zien in Sidney Lumets The Offence (1973). In de duistere thriller gaat een rechercheur door het lint tijdens het verhoor van een kinderverkrachter. Het heeft grote gevolgen. Connery maakt invoelbaar hoe de zelfbeheersing van de rechercheur het aflegt tegen zijn afschuw en walging.

In de avonturenfilm The Man Who Would Be King (John Huston, 1975) spelen Connery en Michael Caine Britse soldaten in de negentiende eeuw in India op zoek naar rijkdom. Anders dan The Offence geen karakterstudie, maar vrolijk vertier.

The Rock, de laatste van de vier films, komt uit Connery’s latere periode. In de actiefilm van Michael Bay uit 1996 speelt hij een Britse ex-spion, die nog één keer de wereld – nou ja, de wereld, in elk geval San Francisco – moet redden, omdat een gevaarlijke gek raketten met chemisch gif op de stad wil afschieten. Drie keer raden of hij met Nicolas Cage als chemische expert de klus klaart.


King Connery | KINO, Rotterdam | De vier films zijn tussen 19 juli en 16 augustus elk driemaal te zien.