Focus: Rotterdams Open Doek Festival

New Babylon

Je kunt oeverloos praten over het stimuleren van nieuw filmtalent, maar LantarenVenster doet er met het maandelijkse programma Rotterdams Open Doek echt iets aan. De apotheose is het Rotterdams Open Doek Festival met naast vertoningen van de beste films van nieuw talent ook masterclasses, een talkshow, video-installaties, speeddates en dj’s.

Het hoogtepunt van het Rotterdams Open Doek Festival is de verkiezing van de beste korte film die in het afgelopen seizoen te zien is geweest op de maandelijkse Open Doek-avonden. Een vakjury heeft een voorselectie van acht films gemaakt, maar de winnaar wordt bepaald door deze vakjury én het publiek. Beide hebben vijftig procent stemrecht.

De genomineerde films op een rij. In het absurdistische Beter een duif (Pien Vrooland) verandert een vrouw plotseling in een duif, wat haar man voor problemen stelt die hij probeert op te lossen, maar moet hij dat wel willen? Het verbeeldingsrijke To the Moon (Ted de Rover) voert een jongen op die zijn droom om naar de maan te vliegen wil realiseren.

In de horrorfilm Shut (Niels Bourgogne) merkt een jongen bij een bezoek aan zijn vader dat deze onherkenbaar veranderd is. Horror is ook te vinden in Gnomes (Ruwan Heggelman), waarin een meisje tijdens een wandeling in een bos terechtkomt in een groep moordende kabouters. De documentaire Maxi-Pad (Julia de Roo) volgt de zoektocht van een non-binair persoon naar een gelukkig leven.

In de sciencefictionfilm New Babylon (Gideon van der Stelt) leiden drie personages een eenzaam leven in een stad die is opgebouwd uit grote roterende ringen. Ook sciencefiction is Greetings from Wormhole 61 (Rogier Mulder), waarin de problemen in een ander sterrenstelsel verdacht veel lijken op die op aarde. Dear Moritz (Sam Koopman) ten slotte is een hybride docufictie over een uit de hand lopende ontmoeting in de openbare ruimte tussen politieagenten, een kunstenaar en twee vrienden. De film won eerder dit jaar een Eye ResearchLabs Award voor meest urgente werk.

Naast de competitie voor beste korte film is er voor filmstudenten de Rough Diamond Competition, wordt er in de talkshow What the Gap?! gepraat over genderongelijkheid en zijn er masterclasses over diverse aspecten van filmmaken. Ook kun je speeddaten met professionals uit de filmwereld. 


Rotterdams Open Doek Festival | 15 t/m 17 juni | LantarenVenster, Rotterdam