Focus: Rotterdam Arab Film Festival 2025

Bruggen slaan met de Arabische wereld

Immortals

Het Rotterdam Arab Film Festival (RAFF) bestaat 25 jaar. Het festival viert het van 28 mei t/m 1 juni met bijna dertig films, muziekoptredens en een eerbetoon aan de legendarische zangeres Umm Kulthum.

Het doel van het Rotterdam Arab Film Festival is de afgelopen 25 jaar niet veranderd. Het festival wil met films clichés over de Arabische wereld doorbreken en een brug slaan tussen de Arabische en Nederlandse (film)cultuur.

Het festival opent dit jaar in De Doelen met de voorstelling The Phonograph Changed Me, een eerbetoon van het Marmouch Orchestra aan de vijftig jaar geleden overleden Umm Kulthum. Te horen is het vroege werk van de zangeres, die ook met storytelling en geprojecteerde beelden wordt herinnerd. Vóór de voorstelling is er een gesprek over de betekenis van de in de Arabische wereld nog altijd razendpopulaire Kulthum.

Muziek is er ook op 1 juni in LantarenVenster bij het optreden van de Canadees-Palestijnse componist en musicus John Kameel Farah. Later op die dag is het Tarab Koor te horen tijdens de prijsuitreiking.

Tijdens het festival zijn in LantarenVenster bijna dertig films te zien. Een kleine greep uit het programma. In het speelfilmdebuut My Driver & I van de Saoedische actrice en regisseur Ahd Kamel sluit een jonge geprivilegieerde jonge Saoedische vrouw vriendschap met een Soedanese man die als chauffeur voor haar familie werkt. Hun omgang leidt tot stevige weerstand in haar omgeving. De documentaire Immortals (Maja Tschumi) volgt twee jonge Irakezen die in hun leven nauwelijks iets anders dan oorlog en ellende hebben meegemaakt. Hoe nog positief naar de toekomst te kijken?

Nieuw dit jaar is Arabesque op Plein, het stadsplein bij het onlangs geopende migratiemuseum Fenix. Tijdens het festival is op Plein een scala aan evenementen, van live-muziek tot workshops en van films tot food.

Onvermijdelijk werpt de genocide in Gaza een schaduw over het festival. Te zien zijn vier films over het leven in Gaza, waaronder de documentaire The Life That Remains van de Tunesische acteur/filmmaker Dorra Zarrouk. De film portretteert in Egypte een uit Gaza gevluchte familie. Over het dagelijks leven van vier mannen in Gaza voordat de hel er losbarstte, gaat de documentaire Gazan Tales van de Palestijnse filmmaker Mahmoud Nabil Ahmed. Hoe te overleven in een gebied waarin niets eenvoudig en vanzelfsprekend is? Dat de situatie na het maken van Gazan Tales nog veel gruwelijker is geworden en er nauwelijks nog leven mogelijk is in Gaza, is nauwelijks te bevatten.


Rotterdam Arab Film Festival | 28 mei t/m 1 juni 2025 | De Doelen, LantarenVenster en migratiemuseum Fenix, Rotterdam