Focus: Roman, film en nu ballet

Like Water for Chocolate

Het begon met de Mexicaanse roman Como agua para chocolate, in Nederland uitgebracht als Rode rozen en tortilla. Vervolgens kwam er een verfilming. En nu is er de balletuitvoering onder de titel Like Water for Chocolate. De registratie ervan is te zien in zestien filmtheaters.

De roman Como agua para chocolate van de Mexicaanse schrijfster Laura Esquivel is een van de succesvolste romandebuten aller tijden. Het verhaal over een jonge vrouw die van haar moeder, een weduwe, niet met haar geliefde mag trouwen, omdat ze eist dat ze haar tot haar dood verzorgt, was een onwaarschijnlijk groot succes.

De roman, die de onmogelijke liefde in een magisch-realistische vertelling met veel couleur locale en culinaire hoogstandjes goot, werd in vijfendertig landen gepubliceerd. Wereldwijd werden er viereneenhalf miljoen exemplaren verkocht.

Drie jaar later verfilmde Equivels echtgenoot Alfonso Arau de roman en ook dat was een enorm succes. Het echtpaar stak twee miljoen dollar in het maken van de film, die alleen al in Amerika ruim twintig miljoen dollar opbracht. ‘De film bevat genoeg spanning, humor en zelfs hier en daar een sprankje erotiek om de kijker met een goed humeur de bioscoop te doen verlaten’, was het oordeel van recensent Thessa Mooij in de Filmkrant #147.

En nu is er de door The Royal Ballet uitgevoerde balletbewerking van Christopher Wheeldon. De Britse choreograaf, die eerder naam maakte met spectaculaire choreografieën van Alice in Wonderland en Assepoester, heeft volgens Britse critici weer een kunststukje afgeleverd. ‘De degelijkheid van de productie en de verbeelding van Esquivels wereld maakt dit ballet tot een boeiend, voortstuwend, bevredigend kijkspel’, oordeelt The Guardian.

Wie zelf wil oordelen, kan de registratie zien in zestien filmtheaters: Filmhuis Parkvilla (Alphen a/d Rijn), FilmHallen (Amsterdam), Gigant (Apeldoorn), Focus Filmtheater (Arnhem), Chassé Cinema (Breda), Filmhuis Bussum, MIMIK (Deventer), Natlab (Eindhoven), Filmkoepel (Haarlem), Filmhuis De Spiegel (Heerlen), De Cacaofabriek (Helmond), Filmtheater Hilversum) en CineCity (Vlissingen), AnnexCinema (Woerden), Filmtheater De Fabriek (Zaandam), FiZi (Zierikzee). Meer info bij de theaters.