Focus: Pluk de Nacht

Die Tomorrow

Een begrip in Amsterdam en sinds een paar jaar ook in Utrecht: het openluchtfilmfestival Pluk de Nacht. Daarin geen mainstreamfilms, maar bijzondere (inter)nationale speelfilms, documentaires, korte films en animaties van makers die platgetreden paden mijden.

Je bent filmliefhebber en hebt een baantje bij een bioscoop en wil met je filmliefde en kennis iets doen. Dat was het geval bij een clubje (film)vrienden. Een openluchtfilmfestival leek hen leuk. Lang verhaal kort: in 2003 begon Pluk de Nacht op de unieke locatie Het Stenen Hoofd aan het IJ. Later kwam Utrecht erbij. Inmiddels is Pluk de Nacht dus toe aan de zestiende editie, die wordt gehouden van 31 juli t/m 4 augustus in de Vrijhaven in het Werkspoorkwartier in Utrecht en van 14 t/m 24 augustus op de vertrouwde locatie het Stenen Hoofd in Amsterdam.

Alvast twee films uitgelicht die een indruk geven van het soort films dat er te zien is. And Your Bird Can Sing (Shô Miyake, 2018) is een Japanse verfilming van een roman over drie richtingloos door het leven dolende twintigers die in een driehoeksverhouding belanden. De film wordt internationaal geprezen om zijn melancholieke sfeer en de afwezigheid van clichés over twintigers. De Thaise filmmaker Nawapol Thamrongrattanarit voert in de mengeling van documentaire en fictie Die Tomorrow (2017) mensen op die nog maar kort hebben te leven. Het doet misschien een deprimerende film vermoeden, maar Die Tomorrow is een fijnzinnig en springerig essayistisch betoog over rijke levens in het zicht van de dood en acceptatie van de eindigheid van het leven.

Naast de vertoning van lange films staat onder de titel Shorts Night één avond volledig in het teken van de korte film. Ook is er een kindermiddag en in samenwerking met het feministische kunstcollectief The Tittymag een paneldiscussie over feminisme en film. Buurtbewoners zijn net als vorig jaar met hun honden welkom op Dog Day Afternoon. En elke middag zijn er live-optredens van VJ’s en DJ’s. Nieuw is de filmquiz.


plukdenacht.nl